Порожанов: 20% от изследваните храни са с по-лошо качество в България

Над половината от анализираните продукти са по-скъпи в България спрямо аналозите им в Западна Европа

Порожанов: 20% от изследваните храни са с по-лошо качество в България

Повече от половината от анализираните продукти са по-скъпи в България, отколкото в Западна Европа, а 20% от изследваните храни са с по-лошо качество. Това показва проверка на Министерство на земеделието, храните и горите, обобщена от ресорния министър Румен Порожанов. 

Агенцията за безопасност на храните анализира пет групи храни - шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки, сокове и детски храни. След месец сравняване на качеството на 31 продукта, купени в Австрия, Германия и България, проверката показва, че има разлика в качеството и цените при някои хранителни продукти в България и в Западна Европа.

Физико-химичният анализ сочи, че има отклонения. Те са незначителни и са в рамките на допустимите съгласно регламента от 2011 г. за качеството на храните. "Това, което мога да обобщя в рамките на трите анализа - основното е, че около 20% от храните имат различни съставки", каза земеделският министър. 

От 30 изследвани продукта при 16 има значително по-високи цени спрямо тези, които се продават в България. По думите на Поражанов най-фрапантна е разликата в цената на два вида детски пюрета, които за единия пазар са с около 90% по-висока цена, а за другия - над 100%. "По-високи цени в рамките на диапазон между 20 и 70% наблюдаваме и при млечните продукти - определени сирена, и шоколадови продукти, които са от най-различно естество", каза министърът.

Междувременно земеделското министерство публикува анализа на своята интернет страница.

Коментари: 0