В България съществува риск от радикален ислям

Това смята главният прокурор Сотир Цацаров

В България съществува риск от радикален ислям
488 ~ 2 мин. четене

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира възможността в България да се развие радикален ислям. Според него в страната ни има нужната почва това да се случи. „Съществува такъв ислям у нас, но той е в доста прикрита и притихнала форма, защото държавните органи вземат необходимите мерки“, сподели той. Според него с двете приключили дела в Пазарджишко проблемът не е бил решен. Рискови остават регионите около Велинградско и Смолянско.

Цацаров подчерта, че засилването на ролята на Дирекцията за вероизповеданията е една от нужните мерките. Също така той призова за ясна дефиниция на "радикален ислям", за да се знае какво точно ще преследва законът. Според него ислямът не е радикален сам по себе си, защото не само радикалният ислям е източник на тероризъм, съобщава 24chasa.bg

Бившият главен прокурор Недим Генджев настоява в България да проповядват само имами, завършили у нас. Това е закон, който вече е  въведен в Германия и Австрия. "Направих 3 ислямски училища и ислямски институт. Защо не се обучават в София, а ходят в Сърница? Какъв е този курс в Сърница, проверете! У нас е пълно с проповедници, завършили в Йордания и Турция", отправи съвет Генджев към шефа на ДАНС.

Той смята, че едно от решенията на проблема е България да изгони всички духовници, назначени от Дианета (турското министерство за мюсюлманското вероизповедание - б.а.). У нас имало 90 такива, към всички мюфтии.

„Държавата трябва да плаща заплатите на имамите, за да може да ги контролира. В страната ни има над 450 затворени джамии, които са доста рискови. Там отиват хора, които не ги знаеш какви са. Това са едни места доста притегателни за бежанците“, допълни Ганджев. 

Подкрепи Economic.bg