В Берлин не виждат причина за сваляне на антируските санкции

От кабинета на канцлера Ангела Меркел коментират, че няма достатъчно напредък в нормализиране на кризата в Украйна

В Берлин не виждат причина за сваляне на антируските санкции
400 ~ 1 мин. четене

Германските власти смятат, че няма постигнат достатъчен напредък по нормализирането на ситуацията в Украйна, за да бъдат преразгледани действащите срещу Русия санкции. Това каза в Берлин високопоставен източник от кабинета на канцлера Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

Думите му идват преди планираната на 14 и 15 декември среща на върха на Европейския съюз. „Стана добра традиция всеки път при повдигане на въпроса за удължаване, засилване или отслабване на санкциите президентът на Франция (Еманюел Макрон – б.пр.) и канцлерът да изказват своето мнение за изпълнението на Минските споразумения. Напредъкът не е такъв, за да можем да кажем, че всичко е наред”, коментира германският източник.

Ограничителните мерки в сферата на икономиката срещу Русия са в сила до края на януари. Икономическите секторни санкции на ЕС срещу страната включват финансови ограничения, засягащи водещи руски компании в сферата на отбраната и енергетиката, както и големи банки с държавно участие. Освен това санкциите налагат забрана към Русия да бъдат изнасяни военни и енергийни технологии и високотехнологично оборудване.

Подкрепи Economic.bg