В Кърджали и Момчилград направиха първите сдружения за санирането

Домоуправителите търсят своите съседи чрез социалните мрежи, за да получат съгласието им

В Кърджали и Момчилград направиха първите сдружения за санирането

Снимка: kmeta.bg

3995 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Ангелова

Изключително голям е интересът към санирането на многофамилни жилищни сгради в Източните Родопи. В Кърджали е факт първото сдружение на собственици по реда на Закона за управление на етажната собственост във връзка с реализацията на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. То е регистрирано на 30 януари, съобщи Kmeta.bg.

Председател на Сдружение „Стадионска 4" е инж. Пейчо Пашов.Той уточни, че сега предстои втори етап - подготовката на 9 документа, необходими за включването в програмата - на първо място дали сградата отговаря на конструктивните изисквания. Досега собствениците не са кандидатствали по предишните пилотни проекти.

Сградата е с 37 апартамента, намира се в центъра на града, построена с пакетоповдигащи плочи (второто по вид индустриално строителство).

"Нашата задача е да се създадат повече сдружения на собствениците, които да подготвят възможно най-скоро необходимата документация", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

"Важно е да се вземе съгласието на собствениците, които не обитават постоянно жилищата си и на изселниците от техните панелни блокове, за да получат останалите собственици безвъзмездна помощ за саниране", уточняват специалисти.

Кърджалийци отчитат този момент и вече много от тях търсят чрез Фейсбук свои съседи, заминали за работа в чужбина.

В Момчилград също бе регистрирано първото сдружение на собственици на етажна собственост. То е от живущите в блок 8, кв. „Единадесети". Председател на сдружението е Цвятко Чакъров.

„Над половината от жилищните блокове в Момчилград, които отговарят на условията за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност, са с проведени общи събрания за учредяване на Сдружение на собствениците", заяви зам.-кметът инж. Севдалин Огнянов. Кметът Акиф Акиф, придружен от екип, разяснява на място правилата за саниране.

За улеснение на гражданите експерти от админстрацията и в Момчилград и в Кърджали предлагат безплатни консултации.

Подкрепи Economic.bg