Полша решава с референдум за изпълнението на бежанските квоти на ЕС

Полша има задължение да приеме между 7000 и 120 хил. души, които впоследствие да разсели в други страни-членки

Полша решава с референдум за изпълнението на бежанските квоти на ЕС
556 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Полският президент Анджей Дуда заяви, че в страната може да бъде проведен референдум дали да бъдат изпълнени квотите за прием на бежанци, определени от Европейския съюз, предава New Europe. Вотът може да бъде проведен заедно с парламентарните избори, насрочени за 2019 г.

„Готов съм да внеса предложение за референдум по този въпрос”, заяви Дуда и добави, че референдумът ще позволи на новото правителство да чуе ясно гласа на поляците по този въпрос.

През септември 2015 г., припомня The Independent, страните членки на ЕС поеха ангажимент в рамките на две години да приемат до 160 хил. бежанци от пренаселените лагери в Гърция и Италия. По-късно крайната цел беше понижена, но в крайна сметка прогнозите са, че само 40 хил. души ще бъдат преместени до изтичането на крайния срок. Конкретно Полша има задължение да приеме между 7000 и 120 хил. души, които впоследствие да разсели в други страни-членки. Някои държави, сред които Унгария, Словакия и Чешката република, обаче отказват да изпълняват договореностите.

Агенция Reuters, позовавайки се на трима дипломати и представители на Европейския съюз, пък съобщи, че Европейската комисия във вторник ще предприеме правни действия срещу Полша и Унгария. Първоначално от Комисията ще изпратят във Варшава и Будапеща писма с официални уведомления. Според източните на агенцията „Прага (Чехия – б.пр.) също е в списъка”.

Тези писма бележат първата стъпка от т.нар. „процедури за нарушение”, които ЕК може да започне срещу страни-членки, които „не успяват да изпълнят своите правни задължения”.Подкрепи Economic.bg