В разгара на летния сезон започва голям ремонт на „Хемус“

Агенция "Пътна инфарструктура" затваря за движение една от тръбите на тунел "Ечемишка"

В разгара на летния сезон започва голям ремонт на „Хемус“

Снимка: Economic.bg/Архив

5726 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Нов голям ремонт на все още незавършената автомагистрала „Хемус“ започва днес, 27 май. Обновен ще бъде тунел „Ечемишка“ в посока София, като трафикът се осъществява двупосочно в тръбата за Варна. Строително-монтажните работи ще затруднят движението точно в активния летен сезон, като срокът за изпълнение на ремонтните дейности е до края на септември 2021 г.

Тунел Ечемишка

Съоръжението, с дължина 820 м, е в експлоатация от 1985 г. и е в лошо конструктивно състояние. За привеждането му в съответствие с европейските стандарти за безопасност се предвижда премахване на разрушените части от вторичната облицовка на тръбата за столицата, посочва пътната агенция.

Конструкцията на съоръжението ще бъде възстановена и ще се монтира нова хидроизолационна система. Ремонтираната тръба ще е с нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. Ще бъде изградена напречна пешеходна галерия в съоръжението за връзка на двете тунелни тръби, която в случай на авария в някоя от тръбите, ще се ползва за евакуация на хора.

Припомняме, че в само преди два месеца приключи друг ключов ремонт на „Хемус“ – в участъка на тунел „Витиня“. Той продължи около три години след няколко отлагания. През 2017 г. пък бе осъществен ремонт на другата тръба на тунел "Ечемишка" след трагичен инцидент, при който загина жена след срутване на осветително тяло.

Коментари: 0