Борисов: Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи

Премиерът постави въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС

Борисов: Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи
Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена. 

Премиерът предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса, съобщиха от правителствената пресслужба. 

По думите на Борисов, е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна. В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС. 


„Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне“, допълни още премиерът. 

Той съобщи, че е разговарял със своя македонски колега, който е обещал реакция от тяхна страна във връзка с поругаването на военни гробове в Каймакчалан. 
Коментари: 0