Външно министерство припомни на Русия кой всъщност спаси българските евреи

Организация на евреите в България \"Шалом\" също излезе с позиция след изказването на Мария Захарова

Външно министерство припомни на Русия кой всъщност спаси българските евреи
Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи. Това е позицията на Министерството на външните работи, което идва по повод изказването на говорителя на МВнР на Руската федерация Мария Захарова, според която съветската армия е спасила българските евреи от нацисткия режим.

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България, пише в позицията на българското външно министерство.

От там уточняват, че не желаят да омаловажават ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, но подчертават, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Организация на евреите в България "Шалом" също излезе с позиция след изказването на Мария Захарова. По долу публикуваме цялата позиция:

Във връзка с изказването на говорителя на руското външно министерство г-жа Мария Захарова по повод оскверняването на паметника на Съветската армия в нощта на 31 октомври и ролята на съветските воини за предотвратяване депортацията на българските евреи по време на Втората световна война, припомняме политическата позиция по въпроса на съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа. Позицията е приета от най-висшия управителен орган на ОЕБ „Шалом“ – Отчетно-изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г.

1. В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта.

Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдем винаги благодарни.

2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората световна война, е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им.

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство. Затова е важно българско правителство, по време и на място, което то прецени, да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.

3. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за анти-българска пропаганда днес и в бъдеще.

Коментари: 0