Вашингтон притиска Лондон да отхвърли Huawei

САЩ трябва да решат дали да споделят информация с приятелски служби, използващи 5G оборудване от Китай и Русия

Вашингтон притиска Лондон да отхвърли  Huawei

Снимка: БТА

812 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Съединените щати опитват да повлияят на Великобритания при решението на страната относно използваното в бъдещите 5G мрежи оборудване. По-късно този месец Лондон трябва да каже какво ще прави, а Вашингтон се опитва да блокира избора на китайската Huawei. Съмненията относно сигурността са причина за недоверието на президента Доналд Тръмп към китайския гигант, споделя Reuters.

САЩ се притесняват, че проектът за модернизиране на телекомуникационната мрежа може да бъде използван за шпиониране и засилване на връзката между Лондон и Пекин. Индустрията пък предупреждава, че директното отхвърляне на китайската технологична компания ще струва милиарди долари.

Huawei, най-големият производител на мрежово оборудване в света многократно отрича твърденията на САЩ.

Очаква се американският държавен секретар Майк Помпео да приложи натиск върху британския външен министър Доминик Рааб на среща във Вашингтон в четвъртък, според запознати източници.

Тази седмица САЩ планираше да изпрати делегация, включваща и заместник-съветника по националната сигурност Мат Потингер, която да се срещне с представителите на Великобритания. Пътуването беше отменено в последния момент заради лоши метеорологични условия.

Миналия месец Съединените щати приеха законодателство, което включва клауза за ограничаване на споделянето на информацията от разузнаването със съюзници, които използват оборудване на Huawei.

Вижда се, че Вашингтон "е вдигнал мерника на Huawei", заяви запознат с позицията на британското правителство по отношение на китайския гигант, като допълва, че още не може да се каже как ще се развият събитията.

„Сигурността и устойчивостта на телекомуникационните ни мрежи са от първостепенно значение. Правителството продължава да обмисля позицията си по отношение на високорискови доставчици и как решението да бъде взето своевременно", е коментарът на британското правителство.

Държавният департамент на САЩ и Съветът за национална сигурност не са отговорили веднага на искането за коментар от Reuters.

Великобритания е ключово поле в геополитическата битка срещу Huawei. Окончателното решение все още не е публикувано, но миналата година беше решено да се блокира достъпът на китайската компанията до поверителна информация, но и да ѝ дадат ограничен такъв до останалите данни.

Подписаният от президента Доналд Тръмп бюджет за отбрана на САЩ за 2020 г., показва, че разузнавателните агенции ще обмислят дали да използват телекомуникационни услуги и инфраструктура за киберсигурност „от противници на Съединените щати, по-специално Китай и Русия“, когато сключват споразумения за споделяне на разузнавателна информация с чужди държави.

Разпоредбата, добавена от републиканския сенатор Том Котън, беше насочена по-специално към членовете на алианса за споделяне на разузнаването Five Eyes, съставен от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, и се приема като първа стъпка в тази насока.

Коментари: 0