Възможните изходи след изборите в Турция

За победител се спряга Реджеп Тайип Ердоган

Възможните изходи след изборите в Турция

Снимка: БТА

В Турция днес се провеждат предсрочни президентски и парламентарни избори. Те биват определяни като исторически, тъй като след тях се очаква официално да влезе в сила новата система на управление, даваща огромни правомощия на държавния глава. 

За такъв е спряган настоящият – Реджеп Тайип Ердоган. Любопитно е обаче какво ще се случи, ако той не бъде избран за президент убедително още днес и се стигне до балотаж или пък случайно загуби властта след 16 години на върха. В редовете по-долу са очертани контурите на възможните сценарии. 

Победа на Ердоган и ПСР още днес 

Ако Реджеп Тайип Ердоган бъде избран още на първия тур и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели абсолютно мнозинство, президентът ще придобие безпрецедентни пълномощия и ще управлява еднолично. Това положение ще се запази пет години.

Президентски балотаж

Ердоган все още ще е фаворит за краен победител, но имиджът му ще пострада. Опозицията ще получи шанс.

Едноличен режим? 

Ердоган побеждава на втория тур (вероятно Мухаррем Индже), но ако ПСР има абсолютно мнозинство, той ще съумее да преодолее удара по авторитета си. Опозицията се опасява, че в този случай също ще има еднолично управление.

Неясно бъдеще

Ердоган губи на втория тур след 16-годишно управление на неговата партия. Турция е разклатена из основи. Той е обещал, че ще уважи вота на хората, но реакцията на привържениците му не е предвидима. Страната влиза в период на нестабилност, защото Индже се е зарекъл да отмени президентската система на управление, приета на референдума. 

Политическа парализа 

Ердоган е преизбран, но ПСР губи мнозинството си в парламента. Новата президентска система на управление не е пригодна за такава ситуация. Ердоган може да издава укази, но парламентарното мнозинство може да ги отменя. Възможно е президентът да поеме риска да разпусне парламента и да насрочи нови избори, но и самия той ще трябва да се бори за ново преизбиране.

Нов президент и ПСР  с мнозинство 

Малко вероятен вариант, който също би довел до политическа парализа.

Индже президент и ПСР в малцинство 

Непредвидима е реакцията на Ердогановата електорална база. Настоящата опозиция е единна срещу Ердоган, но ако го няма, може да се разедини. Обаче ако Турция се върне към състоянието на парламентарна република (както обещава Индже), настоящите опозиционни партии ще трябва да съставят правителствена коалиция независимо от различията си.  
Коментари: 0