Велев: Домакинствата ще плащат 20% по-ниски сметки за газ

Не се очаква ръст на заплатите заради намалението на цената на природния газ

Велев: Домакинствата ще плащат 20% по-ниски сметки за газ
2309 ~ 2 мин. четене

Ако едно малко предприятие или домакинство се отоплява на газ, фактурата няма да му се намали с 40%, а с около 20-24%, защото се намалява цената на самата стока природен газ, а не на услугата – доставка, пренос, разпределение. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по "Нова телевизия"

По думите му крайната цена се намалява с най-много 24% и тези, които се отопляват на газ ще усетят най-много намалението, но те са само 3% от домакинствата.

Велев обясни, че цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток, за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ - най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали като субсидия, поевтиняването на парното няма да бъде толкова голямо, но пък намалението ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев. И подчерта, че вече сме близо до средноевропейските цени на газа, но токът у нас остава най-скъп.

Формулата за определяне на цената на газа не зависи само от петролните деривати, а по-голям процент ще има цената на спот пазара, обясни Велев и добави, че тя ще се определя ежемесечно. „В момента това са 40% по-ниска цена отколкото е била до момента, назад във времето бяха оповестени 150 млн. лв. икономии. Най-вероятно те ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Това е много добра новина, но не бива да имаме и свръхочаквания”, каза Васил Велев.

„Изчисленията за понижение на цената на парното са базирани на съобщението, което направи директорът на „Булгаргаз” и са изключително приблизителни. Той говореше за 40.3% намаление, което аз разположих върху цялата година, защото то започва от август 2019 г. При това положение действително се получава едно сериозно намаление на две цени - на топлинната енергия и на електрическата такава, която централите произвеждат”, заяви енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

Според Божков намалението трябва да се формулира като навзети вземания за енергия, за да може да се изплати.

Коментари: 0