Велев: Липсват държавни мерки за опазване на икономиката

Според председателя на АИКБ такива са обявени от много държави, а фирмите няма да се спасят от само себе си

Велев: Липсват държавни мерки за опазване на икономиката

Снимка: Economic.bg/Архив

1544 ~ 2 мин. четене

Бизнесът оценява предприетите мерки в сферата на опазване на здравето на хората за адекватни. Но досега не сме видели мерки за опазване на икономиката. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в интервю за Nova. Той коментира думите на председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, че предприятията ще оцелеят, но според Велев това няма да стане от само себе си.

Добрата новина към вчерашния ден е, че в една пета от предприятията не е отсъствал нито един работник. В половината фирми отсъстващите са били до 5% от целия персонал и само в 7 на сто от фирмите са отчели липса на повече от половината персонал. А отсъствието е основно поради издаден болничен лист – над  60% от случаите. Под една трета от служителите работят от домовете си, 5 на сто не са в офисите заради карантина.

Според проучване 37% намират мерките на национално и местно ниво за адекватни. 32 на сто обаче ги определят като „закъснели, недостатъчни и неадекватни“. Едва 2% смятат, че мерките в този им вид са прекалено рестриктивни. По отношение на отчетените вече загуби, като основна причина работодателите посочват отлива на клиенти. На второ място близо една трета от анкетираните губят заради нарушени доставки, а една пета обясняват загубите си с отсъствие на работници.

Очакванията, са песимистични – 46 на сто от работодателите предвиждат задълбочаване на проблемите. 22% смятат, че обстановката ще се нормализира до 2-3 месеца. Има и оптимисти – според 1% стабилизирането ще бъде в рамките на месец. Други 17 на сто залагат на септември.

„Редица страни обявиха мерки в ползва на икономиката. Тези мерки не са символични, те са в обеми, които за нашата страна биха означавали суми от порядъка милиард – милиард и половина. Става дума за това допълване на доходите на хората, които са останали без работа, и в подкрепа на предприятията, които са останали без приходи, а имат разходи”, каза още Велев.

Коментари: 0