Великобритания е готова да се оттегли от преговорите за Брекзит

Борис Джонсън ще поиска удължаване на преговорния период, ако ЕС откаже да направи компромиси

Великобритания е готова да се оттегли от преговорите за Брекзит

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън е готов да се оттегли от преговорите за Брекзит, освен ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи и да приеме исканията на страната му, съобщава The Sun. Член от кабинета на Джонсън заяви пред медията, че той е твърдо решен да отстоява позициите на Великобритания в търговските преговори с Блока, особено по спортните въпроси, които все още остават – риболовът, държавната помощ и как ще се разрешават бъдещи спорове между двете страни след 31 декември.

Търговско споразумение по Брекзит

"Премиерът ще изиска още време, ако ЕС откаже да отстъпи от техните скандални искания", пояснява той.

Търговските преговори между Великобритания и ЕС удариха на камък, след като страните не успяха да отчетат напредък през изминалата седмица и по-специално пред уикенда. Страните от съюза, в частност Германия и Франция, изявиха силното си притеснение, че сделка до 31 декември изглежда все по-малко вероятна. Франция от своя страна не беше толкова „сдържана“ и заяви, че може да наложи вето, ако условията в договора не й харесат.

Днес представители на ЕС и Обединеното кралство ще се срещнат в Брюксел, за да проведат преговори „очи в очи“.

„Ще се срещна с министъра от кабинета на Обединеното кралство Майкъл Гоув, за да обсъдим прилагането на Споразумението за оттегляне, включително Протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Работим усилено, за да се уверим, че той е напълно оперативен от 1 януари 2021 г. “, заяви заместник-председателят на изпълнителната комисия на блока Марос Шефчович.

В неделя ирландският премиер Майкъл Мартин заяви, че шансовете за сделка са 50-50.

А ирландският външен министър Саймън Коуни заяви, че „е по-вероятно да намерим начин да сключим сделка, но няма и да бъда шокиран, ако тя се разпадне в последната минута“.

Πpeгoвopитe мeждy Beлиĸoбpитaния и Eвpoпeйcĸия cъюз зa пocтигaнe нa тъpгoвcĸo cпopaзyмeниe cлeд Бpeĸзит преминаха в кризисен етап след уикенда. Към момента и двете страни се опитват да спасят споразумението, но очевидно „не на всяка цена“. Експерти смятат, че ако не бъде постигната сделка, това би било тежък удар за бизнеса и потребителите на двете страни.

Коментари: 0