Франция заплашва сделката за Brexit с вето

Има реален шанс за постигане на споразумение през следващите няколко дни

Франция заплашва сделката за Brexit с вето

Главния преговарящ на ЕС Мишел Барние

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Франция предупреди, че може да наложи вето върху търговската сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз, ако условията в договора не й харесат, оказвайки натиск върху преговорния екип на ЕС да не прави допълнителни отстъпки, докато преговорите наближават тяхната кулминация, пише Bloomberg.

На среща между 27-те посланици на блока френският дипломат предупреди главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за това колко лошо би изглеждал сценария, ако бъде сключена сделка и след това бъде наложено вето върху от нея от лидерите на ЕС, гласи информация на дипломатическа бележка от срещата, видяна от Bloomberg. Барние отклони молбата на посланиците да видят ключови части от текста, преди той да бъде завършен. Някои от присъстващите изразиха опасения, че главният преговарящ ще направи твърде много компромиси, оставяйки на страните членки ограничено време да разгледат потенциалното споразумение.

След като бъде сключена сделка, лидерите на ЕС трябва да я одобрят с единодушие, за да може тя да влезе в сила, което означава, че Барние трябва да има подкрепата на всички държави членки. След девет месеца работа преговорите достигнаха деликатна точка, като официални лица от двете страни заявиха, че сделка може да бъде сключена през следващите няколко дни. Но за да се стигнете до тази кулминация, все още трябва да бъдат направени неудобни компромиси.

Франция е начело на група държави, притеснени, че Барние ще се предаде по отношение на достъпа до риболовни води и ще отстъпи по казуса за равнопоставени условия за бизнес и предотвратяване нелоялно конкурентно предимство на британските компании.

На виртуалната срещата в Брюксел между Барние и Лондон, френският посланик го предупреди да не прави твърде много компромиси, тъй като времето изтича. Френската позиция беше подкрепена от Белгия, Нидерлания и Дания, а няколко посланици настояха да видят текста на проектоспоразумението, за да имат достатъчно време да го разгледат щателно

Последните ходове на Барние

Дипломат от ЕС, запознат с виртуалната среща, сподели, че някои страни са на мнение, че липсата на сделка няма да бъде "края на света", защото преговорите могат да бъдат възобновени през 2021 г. Това обаче ще означава, че търговията с Обединеното кралство ще бъде подложена на мита и квоти след края на преходния период на 31 декември.

Барние изтъкна, че неговата роля в процеса трябва да приключи тази година. Ако преговорите бъдат отложени за 2021 г., нов екип ще трябва да поеме щафетата и ЕС ще трябва го упълномощи с нова рамка за преговори, като в същото време се бори с нарушените търговски отношения, породени от липсата на сделка, става ясно от дипломатическата бележка. 

Съществуват специфични точки като например риболовни интереси и постигане на добра сделка, при която не трябва да сме свидетели на нелоялна конкуренция от страна на Великобритания“, коментира Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая.

„Това, което направихме през последните няколко часа с главния преговарящ на ЕС, е да проучим състоянието на постигнатото до момента, което е нормално и естествено в процеса на преговори, в който ЕС е една от страните“, каза още министърът. 

Втори високопоставен европейски дипломат поясни, че позицията на Франция не е споделяна от повечето страни от ЕС, като брифингът на Барние има за цел да успокои напрежението в Париж. В отговор на притесненията от страна на посланиците Барние коментира, че разбира техните доводи, но ще продължи да се придържа към преговорния мандат, предоставен от ЕС, гласи информация на бележката. Въпреки това Барние не се ангажира с въпроса дали ще позволи на посланиците да разгледат проектотекстовете.

Главният преговарящ предпочита да не предоставя на държавите членки достъп до документа, за да избегне въвличането му в спорове с национални правителствата на ЕС, тъй като фокусът му е насочен Обединеното кралство, коментират негови колеги.

Има реален шанс за постигане сделка през следващите няколко дни, ако удържим нервите си и се доверим на Барние", поясни северноирландският външен министър Саймън Коуни пред Newstalk Radio, като добави, че истински се надява преговорите най-накрая да приключат.

Двете страни постигнаха известен напредък по отношение на условията за равнопоставеността и по отношение на държавната помощ - две от основни области на несъгласие, но Обединеното кралство все още не е предоставило детайли около националната си програма за отпускане на държавна помощ, която ще приеме от следващата година и как ще функционират нейните процедури в случай на нарушения.

Съществуват различия и в така наречените "клаузи за нерегресия", които целят да попречат на Обединеното кралство да намали съществуващите регулаторни стандарти. Обединеното кралство настоява за по-обща дефиниция за изходната точка на тези стандарти, отколкото ЕС. Блокът също така иска да има правомощията да предприема едностранни мерки в случай на „системни отклонения“ от договорените стандарти.

Още за работа

По отношение на риболова разногласия относно достъпа до британските води и риболовните квоти са все още налице, както и относно начина на разрешаване на бъдещи спорове. Великобритания настоява за договор с давност година - предложение, което Франция и други членки отказаха да приемат.

ЕС се опитва да включи в споразумението достъп до водите от 6 мили (9.65 км) до 12 мили (19.3 км) от британското крайбрежие. Зоната за разтоварване на улова тепърва трябва да бъде идентифицирана спрямо квотите, както и разпределянето на над 100 вида риба, уловени във водите на Великобритания.

Що се отнася до това как да се прилага и контролира каквато и да е сделка, Барние сподели пред пратениците, че Великобритания не се е отказала от желанието си да разграничи различните сектори, които съставляват главите на споразумението. ЕС желае всеобхватен пакет за управление, като по този начин всички аспекти ще могат да бъдат обхванати от единен механизъм за разрешаване на спорове и клаузи за кръстосани ответни действия. Така 27-те ще могат да отговорят на нарушение в една област, като накажат Великобритания в друга. Барние уточни пред дипломатите, че се придържа към тази позиция.

Трябваше да припомня на британския си колега Дейвид Фрост, че Великобритания трябва да се придържа към условията, договорени в споразумението за оттегляне, включително и по отношение на протокола за Северна Ирландия" коментира главният преговарящ на ЕС с Великобритания.

Законодателството на Обединеното кралство, предоставящо право на британското правителството да се откаже от поетите си през октомври миналата година ангажименти, също може да се окаже повод за разтрогване на преговорите. Великобритания се готви да отново да прокара през парламента противоречиви елементи от своя Законопроект за вътрешния пазар, които ще й позволят едностранно да замени части от това споразумение. В допълниение британския кабинет ще внесе финансов законопроект със сходни клаузи, нарушаващи международното право.

Коментари: 0