Великобритания обяви нов план за запазване на работните места

Финансовите стимули ще подкрепят самонаетите лица, служителите на непълно работно време и ще се предостави допълнителна ликвидност за компаниите

Великобритания обяви нов план за запазване на работните места

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак изготви план за спасяване на милиони работни места и предприятия от потенциалната криза през зимните месеци. Страховете за втора вълна от Covid-19 в кралството се увеличават, заради големият потенциал пандемията да извади британската икономика "извън релси" , пише CNBC.

Новите мерки за намаляване на негативните ефекти от здравната криза включват:

  • нова шестмесечна схема за подпомагане на работните места, включваща субсидиране на заплатите на хората на непълно работно време;
  • удължаване периода на изплащане на заеми за фирми, засегнати от противопандемичните мерки;
  • удължаване на периода на намалено ДДС от 5% за хотелиерството и туризма;
  • нова подкрепа за самонаетите. 

Сунак се отказа от плана си за всеобхватен бюджет - доказателство за притесненията по отношение на несигурността заради вируса. Премиерът Борис Джонсън предупреди, че може да са необходими по-нататъшни действия през предстоящите шест месеца. За бизнеси като баровете, кафенетата и ресторанти, които вече трябва да затварят в 22:00 часа, допълнителната държавна помощ е жизнено важна, тъй като милиони служители в сектора са изложени на риск от загуба на работното си места, ако кризата се влоши.

Не мога да спася всеки бизнес, не мога да спася всяка работа. Никой финансов министър не би могъл", коментира министърът.

Риши Сунак обяви, че за да се подкрепят над 150 000 фирми и да бъдат защитени 2,4 млн. работни места през зимата, се отменя планираното увеличение на ДДС за хотелиерството и туризма. Ще се запази сегашната по-ниска ставка от 5% до 31 март догодина. Основният момент в плана на финансовия министър е новата програма за подкрепа на работните места. Тя ще замести сегашната програмата за частична заетост, която приключва на 31 октомври и до момента е подкрепила повече от 9 млн. работни места на стойност от 39 млрд. паунда. 

По програмата за частична безработица правителството плаща на хората, които не могат да се върнат на работните си места до 80% от получаваните трудови възнаграждения. Съгласно новите планове работодателите ще плащат на персонала за отработените часове, а разходите за останалите и ще бъдат разпределени между работници, работодатели и правителството. Отделна помощ може да бъде оказвана на най-силно засегнати компании от ограниченията. С други думи по новата програма ще бъдат гарантирани на служителите поне 77% от нормалната им заплата. Но това също така означава, че работодателите биха могли да изплатят само 55% от заплатата на служител, работещ на една трета от нормалното работно време.

Коментари: 0