Aкциите на BP се сринаха до 25-годишно дъно

Инвеститорите са скептични, че петролният гигант може да се адаптира към нисковъглеродното бъдеще без да понижи нивата на възвръщаемост

Aкциите на BP се сринаха до 25-годишно дъно

Снимка: www.bp.com

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Седмица след като голямата британска енергийна компания BP обяви стратегията си за по-“зелено“ бъдеще, акциите й се сринаха до 25-годишен минимум. Изглежда, че гигантът на пазара с горива трябва да положи много повече усилия, за да убеди инвеститорите, че идеите му за развитие са реалистични.

Главният изпълнителен директор Бърнард Луни и неговият нов мениджърски екип изнесоха 10-часови презентации в продължение на три дни в опит да покажат на света, че петролният и газов гигант може да се адаптира към нисковъглеродното бъдеще без да пожертва нивата на възвръщаемост.

Акциите на BP затвориха в Лондон на цена от 232.4 пенса, което е най-ниското ниво от октомври 1995 г. Въпреки че поевтиняването на суровините и страховете от втора вълна на коронавируса оказаха своето влияние, сривът предполага, че акционерите не са повярвали на амбициите и заявките на Луни.

Исторически спад при акциите на BP, които се сринаха до 25-годишно дъно

Инвеститорите остават скептични“, заключи Мирза Байг, глобален ръководител към Aviva Investors, пред Bloomberg.

Според Байг компанията е била принудена да вземе това решение поради изменението на климата и появата на нови регулации, вместо да го направи по собствена инициатива. Бърнард Луни пое поста главен изпълнителен директор през февруари, но така нареченото събитие „BP Week“ този месец беше големият му момент, предназначено да придаде стойност на плана за климатична неутралност на компанията до 2050 г. Събитието беше и възможност за Луни да убеди акционерите да продължат да се придържат към BP, след като компанията намали дивидентите си наполовина през август.

Това, което инвеститорите търсят при компаниите, когато обявяват големи стратегически промени в каквато и да е посока, е убедителни отговори на три въпроса: какво, защо и как", коментира Ник Стансбъри, фонд мениджър към Legal & General Group

Коментари: 0