Великобритания ще глобява почиващите в чужбина

Депутатите ще гласуват законодателни промени, които ще определят санкция от 5000 британски лири

Великобритания ще глобява почиващите в чужбина

Снимка: Pixabay

8820 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Глоба от 5000 британски лири (6900 долара) за всеки англичанин, който се опита да пътува в чужбина без основателна причина. Това гласи текст от новият закон, който ще се гласува в четвъртък, предава BBC. Властите възнамеряват да удължат забраната за международни пътувания до юли, както и да предприемат по-строги мерки за нарушителите, заявяват депутати пред медията.

Мерки срещу COVID-19

Предвид идващите празници голяма част от британците възнамеряват да пътуват в чужбина, за да посетят близки и роднини, което според властите би било крайно неподходящо. „На прага сме на нова вълна и подобни действия биха унищожили напредъка, който постигаме с ваксинационната кампания“, казват още депутатите, които са пожелали анонимност.  

Новите правила трябва да влязат в сила от понеделник.

Понастоящем най-ранната дата, която правителството обяви, че хората от Англия могат да заминат на почивка в чужбина, е 17 май, но има вероятност тя да бъде изместена още във времето.

Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че ограниченията за пътуване в чужбина са необходими, за да се предпази страната от нов пик, както и от нови варианти на вируса.

Действащи правила

До 30 юни всички пътувания в чужбина, които не се считат за жизненоважни, ще останат забранени, както е сега. Изключения ще бъдат направени за пътуващите по работа, учене, лечение, посещение на роднина или приятел в терминален стадий, сключване на брак или присъствие на сватба на близък роднина, преместване или продажба на недвижими имоти. В четвъртък ще бъде посочено дали този срок ще бъде удължен.

Задължителната карантина при влизане в Обединеното кралство също остава в сила. Всички чуждестранни пътници, пристигащи от „червения списък“, които не притежават британско гражданство или статут за уседналост, подлежат на 10-дневна карантина в хотел – за тяхна сметка. Освен това те ще трябва да представят отрицателен PCR тест при влизане в страната, а по време на престоя си в хотела, ще трябва да се тестват още 2 пъти – на втория и осмия ден от карантината. Ако тестовете бъдат отрицателен, тогава пътникът има право да напусне хотела, след като и 10-те дена отминат.

Списъкът включва 33 държави, сред които Южна Африка, Обединените арабски емирства, Португалия и по-голямата част от Южна Америка.

Припомняме, че британското правителство обяви през февруари, че при неспазване на хотелската карантина пътниците подлежат на глоба от 14 хил. долара и затвор.

Коментари: 0