$14 хил. глоба и затвор за неспазване на хотелската карантина в Лондон

Великобритания въвежда тройно тестване за пристигащите

$14 хил. глоба и затвор за неспазване на хотелската карантина в Лондон

Снимка: Pixabay

9404 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Глоба от 10 000 британски лири (около 14 хил. долара) заплашва пътниците, които нарушат или не спазят хотелската карантина, която правителството на Великобритания обяви за влизащите в страната по въздух, предава BBC. В опит да спрат разпространението на новите щамове на коронавирус в края на януари властите взеха решение да наложат по-строги мерки при влизане в страната.

Според тях 15 февруари всички пpиcтигaщи пътници oт „чepвeния cпиcъĸ“ c бpитaнcĸo/иpлaндcĸo гpaждaнcтвo, c вpeмeннa peгиcтpaция зa пpeбивaвaнe или cъc cтaтyт нa yceднaлocт пoдлeжaт нa 10-днeвнa ĸapaнтинa в xoтeл – зa тяxнa cмeтĸa. В „червения списък“ влизат 33 държави, сред които Южна Африка, Обединените арабски емирства, Португалия и по-голямата част от Южна Америка.

Престоят ще струва 1750 паунда, което се равнява на 175 паунда на вечер, поясни днес Обединеното кралство.

Ако карантината се наруши, ще бъде наложена глоба и лицето ще подлежи на ново тестване с PCR и ще остане под изолация не 10, а 14 дни“, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Миналата седмица властите обявиха, че в хотелите ще има постоянна охрана, която ще следи „пациентите“ да не напускат стаите. На тях ще им бъде предоставян румсървис и медицински грижи, ако се наложи.

Ханкок поясни, че лицата, които лъжат във формулярите от коя държава пристигат или фалшифицират пътни данни, са изправени пред заплахата от 10 години лишаване от свобода.

Здравният министър каза още, че към момента 16 хотела са изявили желание да предоставят стаите си за карантинирани.

Обединеното кралство отхвърли идеята за прилагането на т.нар. „двойно тестване“, при което освен представянето на отрицателен PСR тест, направен до 72 часа преди пътуването, се изисква направата на още един на самия граничен пункт. 

За сметка на това Великобритания прие „тройно тестване“.

От 15 февруари всички пристигащи ще трябва да представят предварително направен отрицателен PCR тест, както и да се изследват още два път – на втория и осмия ден от престоя си. 

Ако на ден 10-ти от карантината и трите резултата бъдат отрицателни, лицето може да продължи престоя си в страната свободно.

На всички, които не успеят да се самокарантинират, също ще им бъде наложена глоба до 10 000 паунда. Авиопревозвачите, качили на борда пътник без документ за отрицателен PCR тест, също ще подлежат на глоба от 2000 паунда. Страната ни няма да бъде повече толерантна“, изтъкна още Ханкок.

Правителството поясни, че пътниците ще трябва предварително да резервират хотелска стая и ако няма налична, то тогава да анулират пътуването си – „ще им излезе по-евтино, отколкото да заплащат глоби“.

Припомняме, че пристигащи във Великобритания – независимо дали с кораб, влак или самолет – също са длъжни да покажат доказателство за отрицателен тест, за да им бъде разрешено влизане.

Все още не е ясно дали тези мерки или част от тях ще важат за транзитно преминаващите пътници.

Подкрепи Economic.bg