Хотелската карантина в Англия влиза в сила след 10 дни

Мярката ще важи и за европейците, които пътуват по работа, образование, неотложни дела или здравословни причини

Хотелската карантина в Англия влиза в сила след 10 дни

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Министерството на здравеопазването във Великобритания обяви, че задължителната „хотелска карантина“ за пристигащите в страната ще влезе в сила от 15 февруари, предава BBC. По първоначални данни се очаква дневно около 1000 души да бъдат карантинирани в хотели, които са сключили договор с правителството да приемат само такъв тип посетители.

Припомняме, че през януари Борис Джонсън обяви, че всички пристигащи пътници от „червения списък“ с британско/ирландско гражданство, с временна регистрация за пребиваване или със статут на уседналост подлежат на 10-дневна карантина в хотел – за тяхна сметка. Правителството наложи тази нова мярка, за да се опита да спре разпространението на новите COVID щамове, които върлуват в Южна Африка и Бразилия.

В „червения списък“ влизат 33 държави, които обхващат Южна Африка, Обединените арабски емирства, Португалия и по-голямата част от Южна Америка.

Правителствени представители заявиха, че понастоящем европейските граждани не подлежат на тази мярка, защото те имат забрана за влизане в страната. Изключение обаче се прави за пътуващите по работа, образование, неотложни дела или здравословни причини, за които мярката ще важи.

Властите все още обсъждат дали „хотелската карантина“ ще се прилага и за транзитно преминаващите от рисковите страни или ще бъде наложено т. нар. „двойно тестване“. При него пристигащите, освен че трябва да представят отрицателен PCR тест при влизане в страната, който да е направен до 72 часа преди това (изискване, което е в сила и в момента), те ще трябва да се тестват и на граничния контрол.

Все още не е обявен списък с хотелите, които ще бъдат предназначени за пристигащите пътници, но по предварителни данни това ще бъдат тези в близост до летищата Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам, Бристол, Манчестър, Единбург, Глазгоу и Абърдийн.

Гражданите, които са в изолация няма да имат никакъв достъп до външния свят, уверяват здравните власти като посочват, че ще има поне по двама охранители, които да следят за спазването на мярката.

По информация на хотелски собственик, който е пожелал анонимност пред BBC, нощувката за карантиниран ще бъде около 80 паунда.

Междувременно редица представители от бранша заявиха, че загубите им наброяват милиони, така че дори и „ да се наложи да се преориентираме в приема на гости, ще бъде по-добре от никакви гости“, казват те.

Председателят на Асоциацията на хотелиерите в Манчестър Адриан Елис заяви, че „проявяваме голям интерес, но е важно да се обсъдят подробностите“.

Правителството от своя страна заяви, че има 10-дневен срок, в който да бъдат изгладени всички препятствия, за да проработи мярката.

Припомняме, че вчера Джонсън обяви, че няма да отцепва Великобритания от света, като налага нови ограничения по границите. По думите му сегашните са достатъчни и ако бъдат спазвани стриктно страната ще излезе от кризата.

Коментари: 0