Джонсън няма да отцепва Великобритания от света

Според него сегашните мерки в страната са достатъчно строги

Джонсън няма да отцепва Великобритания от света

Снимка: БТА

996 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че „не е практично“ Обединеното кралство да затваря всички граници, имайки предвид, че страната вече има едни от най-строгите гранични мерки, предава BBC. 

Нито е практично, нито е нужно да се затварят изцяло границите ни, имайки предвид количеството лекарства и храни, които влизат във Великобритания от ЕС.“

Позицията на Джонсън идва малко, след като лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър призова за по-строги мерки, за да се предотврати навлизането на нови COVID мутации.

Премиерът поясни, че страната засега ще се придържа към въведената мярка „карантинен хотел“, която задължава всички пристигащи от горещите точки на вируса да останат под 10-дневна изолация – за тяхна сметка. Междувременно той припомни, че е в сила и изискването всички пътници да представят отрицателен PCR тест, който да е направен до 72 часа преди влизане в страната.

Припомняме, че мярката беше обявена на 27 януари, но не и откога ще влезе в сила.

По-късно днес се очаква от министерството на здравеопазването да обявят подробности относно това, както и дали ще бъдат наложени нови регулации.

„Въвеждането на карантинни хотели е логистично предизвикателство. Трябва да се убедим, че хотелите са готови да посрещнат нуждите на карантираните, както и да осигурят необходимата безопасност – това отнема време“, поясни Борис Джонсън.

Междувременно здравните власти обявиха, че страната е преминала пика на пандемията, но заразените все още са много. Според главния здравен експерт на Великобритания – Крис Уити, броят на инфектираните, хоспитализираните и починалите значително намалява, но това все още не означава, че няма да има пореден пик на COVID-19.

В отговор на положителните новини Джонсън заяви, че „има надежда училищата да отворят на 8 март“, след като очевидно ваксинационната кампания дава резултат. 

Въпреки добрите новини за Острова мнозина здравни експерти сигнализират, че опасността не е преминала и подобни резултати не бива да замъгляват преценката на правителството.

Подкрепи Economic.bg