Пристигащите в Англия вече подлежат на хотелска карантина

Тя ще е задължителна за тези, които идват от "горещите точки" на вируса

Пристигащите в Англия вече подлежат на хотелска карантина

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Пристигащите британски или чуждестранни лица в Англия ще подлежат на 10-дневна карантина в хотел - за тяхна сметка, заяви министърът на вътрешните работи Прити Пател, цитирана от BBC. На късно съвещание във вторник правителството на Великобритания реши да наложи по-строг граничен контрол при влизане в страната, за да спре разпространението на новите щамове на COVID-19.

Новата мярка ще важи за всички британски граждани, за тези с права за пребиваване и всички, които пристигат от Южна Америка, Южна Африка и Португалия – местата, където мутациите на COVID са най-разпространени.  

Пател заяви, че решението, което правителството е взело засяга само Англия като най-засегната от вируса. Но тя е категорична, че „няма да се поколебаем да предприемем по-строги мерки или да разширим сегашните, ако се наложи, за да защитим Обединеното кралство“.

„Мерките ще бъдат преразгледани отново след няколко седмици, ако има подобрение те ще бъдат облекчени. Но, ако ситуацията не се е променила, то тогава ще затворим цялата страна“, поясняват властите.

Премиерът Борис Джонсън също беше част от многочасовите дебати за това дали да бъдат наложени нови мерки или не. Той заяви, че страната е в „безизходица“ и трябват спешни действия дори, ако чрез тях икономиката се дестабилизира, предава Reuters.

„Над 100 хил. са смъртните случаи вследствие на заразата. Тази черна статистика ни принуждава да налагаме нови ограничения“, поясни Джонсън.

Припомняме, че Англия влезе в нов локдаун на 5 януари, който скоро няма изгледи да бъде премахнат. Той включва преустановяване работата на всички ресторанти, барове, кафета, несъществени магазини, полицейски час, мерки при пътуване, режим за напускане от мястото на живеене и онлайн обучение за по-голямата част от учениците.

Междувременно Асоциацията на летищните оператори и Airlines UK заявиха, че „страната вече има едни от най-високите нива на ограничения в света и въвеждането на нови ще бъде катастрофално“.

Летищните компании са едни от най-засегнатите от кризата, но от друга страна правителството им предоставя едни от най-високите финансови стимули.  

Правителството напомни, че изискването всички пристигащи да покажат отрицател тест за COVID-19, който да бъде направен 72 часа преди влизане във Великобритания – остава.

Британските власти съобщиха, че хотелската карантина вече се използва в Нова Зеландия и Австралия и смятат, че „това е добра практика".

Коментари: 0