Британските летища ще получат по 8 млн. паунда от държавата

Финансовата подкрепа е в отговор на наложените по-строги ограничителни мерки в страната и ще стартира още този месец, обявиха британските власти

Британските летища ще получат по 8 млн. паунда от държавата

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британското правителство обяви, че ще предостави безвъзмездна финансова помощ в размер до 8 млн. паунда на всяко летище в страната, което е засегнато от COVID кризата, предава BBC. До решението се стигна, след като индустрията призова за спешна подкрепа в отговор на наложените нови ограничителни мерки при летене, които влизат в сила от понеделник.

Министърът на авиацията Робърт Кортс заяви, че новата програмата ще стартира още този месец.

„Схемата ще помогне на летищата да преминат по-леко през следващите тежки месеци. А ние ще се стремим да предоставим безвъзмездните средства преди края на тази финансова година“, обяви Кортс във видео, което беше публикувано в социалните мрежи.

Главният изпълнителен директор на Airlines UK заяви пред BBC, че новата схема е „добре дошла за сектора, но тя няма да ни върне загубеното“.

„Вече 12 месеца нямаме приходи. Стимулите, които държавата отпуска са в голяма помощ на не малко летища, но истината е, че се надяваме скоро мерките да отпаднат и да започнем да изпълняваме графиците си поне на 70%“, поясни той пред медията.

Кортс заяви, че правителството няма да спре да оказва съдействие на сектора и заради това „удължаваме схемата за освобождаване от плащания до края на април, която включваше облекчаване на бизнес ставките и отлагане на данъците“.

Припомняме, че от понеделник всички пътуващи до Великобритания ще трябва да представят отрицател PCR тест за COVID-19 при влизане в страната. Той трябва да е направен до 72 часа по-рано. Дори и да е отрицателен, пристигащите задължително ще трябва да се самокарантинират за период от 10 дни.

Новите мерки бяха наложени от Борис Джонсън по-рано тази седмица. Премиерът ги описа като „наложителни“ предвид бързото разпространение на новата COVID мутация.

„Ако искаме да излезем от тази криза, ще трябва да наложим по-строги мерки, които обаче трябва да бъдат спазвани. Летищата са сериозен фактор за разпространението на заразата, така че ще трябва да ограничим полетите“, поясни той.

Коментари: 0