САЩ се подготвят за нова вълна протести на 20 януари

Новоизбраният президент Джо Байдън призова американците да останат по домовете си по време на инаугурацията

САЩ се подготвят за нова вълна протести на 20 януари

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Америка се подготвя за инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, барикадирайки Вашингтон. Войските на Националната гвардия са изпратени в столицата, за да възпрепятстват повторение на смъртоносните бунтове от миналата седмица, предава BBC.

 „Очакваме масови протести на 20 януари, когато Байдън официално встъпи в длъжност и отмени множество от законите на Доналд Тръмп, както обеща да направи. Това ще доведе до масово недоволство и сцената от 6 януари има възможност да се повтори“, заявиха властите на САЩ.

От ФБР предупредиха, че са възможни въоръжени маршове на поддръжниците на Тръмп и заради това призоваха гражданите да останат по домовете си.

Органите на реда заявиха, че тази година ще бъде „нетипична и вместо тържествена церемония ще се наблюдава насилие“.

„Голяма част от Вашингтон ще бъде блокирана преди инаугурацията в сряда, а войските на Националната гвардия ще бъдат разположени навсякъде. Много улици - на няколко километра от Капитолия, мястото на смъртоносните бунтове на 6 януари – ще са блокирани с бетонни прегради и метални огради“, обявиха властите.

От полицията заявиха, че в сряда и четвъртък ще бъде „най-тежко, защото вече имаме информация, че в социалните мрежи са създадени движения, които организират въоръжени демонстрации“. 

Междувременно вчера екипът на Байдън обяви, че още на 20 януари той ще отмени множество от наложените закони на Тръмп, защото „няма причина това да се отлага“.

Според меморандум, който беше представен от администрацията на Байдън - той ще:

1.     Върне САЩ към Парижкото споразумение за климата;

2.     Ще отмени забраната за влизане в страната на граждани от няколко  мюсюлмански държави;

3.     Ще направи носенето на маски задължително;

4.     Ще определи нов срок за погасяване на студентските заеми;

От администрацията му обявиха, че на 20 януари той ще представи и план за бъдещите политики на страната, свързани с имиграцията, стимулите на държавата в помощ на бизнесите, които са засегнати от COVID мерките, легализацията на чуждестранни граждани и търговските отношения на САЩ.

Относно очакваните протести, Байдън призова гражданите да останат по домовете си и да не предприемат пътувания.

Коментари: 0