Колко могъща всъщност е Amazon?

Случаят с Parler отново повдигна въпроси за силата на технологичните гиганти

Колко могъща всъщност е Amazon?

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

САЩ отново успяха да приковат вниманието на света върху случващото се на политическата арена във Вашингтон. Този път обаче ехото пое в нова посока, повдигайки отдавна наболелия въпрос за концентрацията на влияние в шепа технологични компании. Гигантите Google, Apple, Facebook и Amazon (GAFA) открай време са сочени за акули, които задушават и поглъщат по-малките играчи на пазара. Проникването на продуктите и услугите им в живота на крайния потребител също е безспорно дълбоко. А сега стана ясно, че техните (без)действия резонират и върху дневния ред на публичното говорене – доколкото от тях зависи дали някой ще бъде чут, или не.

Изборните вълнения в САЩ ескалираха до безредиците в Капитолия на 6 януари и намериха развръзка в интернет – чрез заглушаването на американския президент Доналд Тръмп. През цялото време на своя мандат той активно използваше социалните мрежи като трибуна и емоционален отдушник. Често обвиняван, че разпространява манипулации, накрая той бе блокиран от платформите заради подбуждащите насилие коментари.

Но каква е ролята на Amazon?

Прогонването на Тръмп от най-популярните платформи го накара да потърси поле за изява другаде. И за кратко намери такова в Parler, докато тя самата също не бе блокирана. Google и Apple свалиха приложението от виртуалните си магазини, а Amazon му отказа хостинг услугите си. Всички те изтъкнаха в мотивите си неспособността на компанията да овладее вредното и омразно съдържание. На никого обаче на убягна, че реакцията им се случи непосредствено след активизирането на Тръмп там и влизането на още повече негови съмишленици в мрежата.

И ако изтриването на Parler от Google Play и App Store само ограничаваше достъпа до него, то свалянето му от облачната услуга Amazon Web Services всъщност доведе до заличаването му от интернет пространството изобщо. Поне засега. 

Една от причините е, че софтуерът на приложението е писан специално за AWS. Инженерите на Parler биха могли да се научат да използват друга изчислителна инфраструктура или компанията да наеме разработчици, които вече имат тези познания. Но тъй като нито един облачен доставчик не е толкова популярен като Amazon, хората с опит, да речем за Oracle, не са толкова лесни за намиране, колкото тези, които знаят как да надграждат върху AWS, обяснява в свой анализ CNBC.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на Parler Джон Матце допусна, че приложението може и никога да не успее да възобнови работа. Той сподели, че вече се водят преговори с други хостинг доставчици, но не назова имена от притеснение, че върху тези компании може да бъде оказан натиск заради случващото се. Междувременно компанията заведе дело срещу Amazon.

Инцидентът демонстрира невероятната, почти уникална сила на Amazon, на чиито мощности за изчисления и съхранение на данни всъщност разчитат огромен брой компании. Гигантът контролира 45% от облачната инфраструктура през 2019 г., повече от всеки друг на този пазар, по данни на Gartner.

Бързата реакция

Скоростта, с която Amazon действа, всъщност не бива да е изненада. Други компании също са страдали от подобен тип внезапни прекратявания на договорни отношения.

„AWS може да прекрати споразумението без причина, като предостави 180 дни предварително писмено предизвестие и може да прекрати споразумението с 30 дни предварително писмено предизвестие с причина, като всяко съществено неизпълнение или нарушение на споразумението от нас, което не оправим в рамките на 30-дневен период“, коментират от компанията за игри Zynga пред CNCB.

AWS може да прекрати споразумението си с клиент дори незабавно при определени обстоятелства. Такъв е случаят от 2010 г. с Wikileaks, когато гигантът се позова на нарушения на условията за ползване на услугата на AWS.

Parler започна да използва AWS през 2018 г., много след инцидента с Wikileaks. Когато каза, че планира да свали приложението от облака си, Amazon изтъкна, че е имало многократни нарушения от страна на социалната мрежа. Сред тях е липсата на контрол върху съдържанието.

Седмици наред AWS алармира Parler за случаи на потребителски публикации, които насърчават насилието, заяви Amazon в съдебна декларация. Повечето от тях се повяват след хаоса в Капитолия, а от приложението, изглежда, не правят достатъчно за премахването на нередни постове.

Пред по-големите клиенти на AWS се отварят опции за по-широки споразумения с гиганта, но и там има вратички, които позволяват на доставчика по-волни действия. В Parler също са били наясно с правните недостатъци, но гъвкавостта в облаците е твърде привлекателна за игнориране.

Коментари: 0