Британското правителство с нов финансов стимул

6 млн. граждани ще могат да се възползват от него

Британското правителство с нов финансов стимул

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания планира да отпусне нов финансов стимул, чрез който 6 милиона души в страната да получат по 500 паунда еднократна помощ, заяви финансовият министър Риши Сунак. С този ход правителството цели да помогне на най-засегнатите от новите ограничителни мерки граждани, които влязоха в сила преди броени дни, предава Bloomberg.

През последните седмици Великобритания е „парализирана“ от новите разновидности на COVID-19, а правителството заяви, че „мерките може и да се затегнат, ако сегашните не покажат нужните резултати“.

Сунак отбеляза, че настоящото ниво на държавни разходи не е устойчиво в дългосрочен план и „дори в момента страната да прави всичко възможно, за да помогне на засегнатите бизнеси и граждани, като облекчава част от разходите им – това рано или късно трябва да спре“.

Той предупреди, че има риск всички държавни стимули „да изиграят лоша шега на правителството“, но ситуацията не им позволява друг ход.

Припомняме, че по-рано този месец Борис Джонсън обяви нови COVID мерки, които засегнаха силно Лондон и го отделиха от света. Премиерът обяви, че мерките ще бъдат облекчени, когато „гражданите започнат да спазват вече наложените и броят на заразени спадне“.

От бизнес средите пък обявиха, че въпреки държавната подкрепа голяма част от тях са пред фалит и няма да издържат до март, когато правителството обеща, че ще има разхлабване на ограниченията. Според тях страната трябва да предприеме нови действия, ако иска да спаси бизнесите в сферата на услугите и малките търговски обекти.

„Ваксинационната кампания върви по план и съвсем скоро ще започнат да се виждат резултатите от усилията ни през последните месеци. Призоваваме гражданите да останат по домовете си и да имат още малко търпение“, заявиха в петък здравните власти.

По последни данни икономиката на Обединеното кралство се е свила по-малко от очакваното през ноември, но експертите прогнозират, че стойностите за декември и следващите три месеца ще „бъдат много тревожни“.

Във вторник Сунак също предупреди, че икономиката на Великобритания ще се влоши значително през следващите месеци, преди да се възстанови.

„Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo e cpeд нaй-зaceгнaтитe cтpaни пo cвeтa oт СОVІD-19 и нeгoвитe paзнoвиднocти. Πpeдcтoящитe мeceци щe бъдaт мнoгo тeжĸи за всички и ако искаме да излезем от кризата трябва да спазваме мерките. Резултатите от тях ще се наблюдават в бъдеще и ще окажат силно положително въздействие върху икономиката“, поясни Сунак.

Коментари: 0