Австрия обмисля удължаване на локдауна

За втори пореден уикенд граждани протестират срещу строгите мерки

Австрия обмисля удължаване на локдауна

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството на Австрия обмисля удължаване на локдауна до 8 февруари, предава агенция АПА, която се позовава на източници, запознати с преговорите между федералните и регионалните власти.

По сега действащите разпоредби националната блокада трябва да приключи на 24 януари, но здравните власти заявиха, че ситуацията в страната все още не позволява отхлабване на мерките.

„Предвид високите нива на зараза и наличието на всички нови COVID разновидности ще е безотговорно, ако мерките бъдат облекчени“, поясниха здравните експерти. Според тях правителството ще се нуждае от поне още няколко месеца, за да овладее заразата, но това не означава, че „мерките ще останат все толкова строги“.

Настоящите ограничения в страната включват: преустановяване работата на всички барове, ресторанти и нощни заведения; всички несъществени магазини, както и големите търговски обекти тип МОЛ също са затворени; преустановена е работата и на ски пистите в страната, а социалните контакти са ограничени до минимум.

Строгите ограничителни мерки изкараха граждани на протест за втори пореден уикенд. Хората настояват носенето на маски да отпадне, а част от бизнесите да отворят.

„Социалното дистанциране, което ни налагат, нарушава човешките ни права и настояваме мерките да бъдат облекчени“, коментират протестиращи пред Reuters.

Органите на реда, от своя страна, заявиха, че протестите са мирни, но липсва „всякаква социална дистанция и предпазни средства“. Според здравните власти подобни масови събития ще усложнят обстановката и броят на заразени ще се покачи двойно в следващите седмици.

Официалното решение на властите за бъдещите ограничения в страната ще бъде съобщено по-късно днес.

Коментари: 0