Великобритания се включва в ударите в Сирия

Бойните самолети заминават за района още в четвъртък

Великобритания се включва в ударите в Сирия

Премиерът на Великобритания Джеймс Камерън спечели битката в парламента в Лондон като получи убедителна подкрепа от депутатите страната да се включи във въздушните нападения срещу ислямистите в Сирия и Ирак. 

397 гласа са гласували за неговото предложение, a  233 са били против. Бойните самолети заминават за района още в четвъртък, съобщи министърът на външните работи Филип Хамънд. 

Днес Камерън се очаква да пристигне в България на двудневна визита. 

В речта си той наблегна върху действията със сила "срещу средновековните чудовища" от "Ислямска държава" са законни и ще защитят сигурността на страната. 

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин каза в словото си, че аргументите за война издишат. Въпреки това партията му е дълбоко разделена по този въпрос и това си пролича от резултатите след повече от 10 часа дебати. 
 
Между 57 и 67 депутати лейбъристи, включително няколко от екипа на Корбин застанаха зад правителството, след като партията остави всеки да гласува по съвест. 
 
Сред тях особено се открои говорителят на лейбъристите по външнополитическите въпроси Хилъри Бен. Двуминутното му слово бе изпратено с бурни аплодисменти от цялата Камара на общините, след като той нарече екстремистите от "Ислямска държава" фашисти, "смятащи се за нещо повече от всеки един от нас в тази зала и от всеки един от хората, които ние представляваме".

Коментари: 0