Великобритания ще тества устойчивостта на банките срещу хакери

Пилотният тест ще е това лято, а след това ще има и други изпитания

Великобритания ще тества устойчивостта на банките срещу хакери

Снимка: Pxhere

Британските банки ще трябва да демонстрират, че могат да се възстановят след кибератака в рамките на часове, за не бъдат плащанията на клиентите за следващия ден. Това обяви днес Bank of England (BoE), пише агенция Reuters.

Британската централна банка възнамерява да проведе първия кибер стрес тест на останалите кредитори в средата на тази година, но индивидуалните резултати на всяка от банките няма да бъдат публикувани. Според BoE „тежкият, но правдоподобен” тест ще провери доколко банките могат да се противопоставят на кибератака и колко бързо могат да възстановят работата си след това, за да продължат плащанията.

Първият тест ще провери как се справят банките със срив на системите за разплащания, но бъдещите проби вероятно ще включват и компрометиране на данни, гласи информацията от Комисията по финансова политика на Bank of England. Банките, които ще бъдат подложени на теста и които засега остават неназовани, ще трябва да успеят да финализират плащания, направени в деня на теоретичната кибератака, в същия ден.
Коментари: 0