Виктор Орбан: Унгария ще блокира всякакви мерки на ЕС срещу Полша

По думите на унгарския премиер натискът на Брюксел върху Варшава е несправедлив

Виктор Орбан: Унгария ще блокира всякакви мерки на ЕС срещу Полша

Снимка: БТА

Унгария гледа на силна Полша като на ключов компонент от централноевропейската кауза в рамките на Европейския съюз. Именно затова Будапеща ще блокира всякакви ходове, насочени за суспендиране на правото на глас на Варшава в ЕС. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от агенция Reuters.

Той добави, че Полша, която е подложена на натиск от Брюксел заради спорна съдебна реформа, е критикувана несправедливо. Орбан заяви, че Унгария няма да подкрепи никакви опити за задействане на чл. 7 от Договора за Европейския съюз.

Според въпросния член ЕК може да внесе предложение в Европейския съвет, който след осигуряване на мнозинство от четири пети от своите членове и получаване на одобрение от Европейския парламент (ЕП), може да констатира наличие на очевиден риск от тежко нарушаване от страна на дадена страна-членка на ценностите на Европейския съюз (ЕС). Ако бъде констатиран такъв риск, Съветът може с квалифицирано мнозинство да вземе решение за спирането на някои права, произтичащи от прилагането на Договорите по отношение на въпросната държава-членка, включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава-членка в Съвета.

„Трябва да заявим ясно на ЕС, че е безсмислено дари да започва наказателни мерки срещу Полша, тъй като няма шанс те да преминат – Унгария ще бъде там и ще създаде непреодолима пречка”, категоричен беше Виктор Орбан.

Коментари: 0