Виртуално парче земя бе продадено за рекордните $1 млн.

Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпна като част от лудостта на пазара на NFT

Виртуално парче земя бе продадено за рекордните $1 млн.

Снимка: Unsplash

5528 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Колко може да струва едно парче земя? В реалния свят цените се движат от фактори като площ и локация. А колкото и голяма да е инвестицията, тя има как да бъде възвърната във времето чрез насаждения, производство, строителство и всевъзможни други дейности, които да се разгърнат на мястото. При всички положения сума от 1 милион долара продължава да звучи гръмко за мнозина.

А какво ще кажете за новината, че почти същата сума е похарчена и за виртуален парцел?

Парче земя в блокчейн базирания виртуален свят Decentraland бе купено за над 900 000 долара. Сумата е рекордна за платформата, стартирала през 2017 г. По онова време разработчиците продаваха парцели за по 20 долара. Сега цените в дигиталния свят варират от 6000 до над 100 000. Последната продажба обаче разшири хоризонтите още повече.

Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпна като част от лудостта на пазара на NFT, която започна в началото на 2021 г. Non-Fungible Token (Незаменяем токен) е технология, която позволява на всеки дигитален актив, дори twitter пост или корица на списание, да получи уникален статус и да бъде изтъргувана срещу значителна сума пари. Преди дни стана ясно, че на търг в Sotheby's ще бъде продаден и оригиналният програмен код на интернет.

Най-скъпата виртуална земя

Купувачът на парцела за милион долара е инвестиционният фонд за недвижими имоти Republic Realm. Той пък е собственост на американската инвестиционна платформа Republic, подкрепяна от играчи като Binance и Prosus. Сделката е най-скъпата покупка на виртуална земя досега, според DappRadar, уебсайт, който проследява данните за продажбите на NFT.

Парцелът се простира на 66 304 виртуални квадратни метра, което го прави и най-голямата покупка на земя в Decentraland от гледна точка на виртуален размер.

Покупката е направена с MANA, собствената криптовалута на Decentraland. Земята е продадена за 1 295 000 MANA, което към момента на продажбата се равнява на над 913 228 долара.

В друг виртуален свят, базиран на блокчейн – The Sandbox, по-рано този месец бяха продадени дигитални недвижими имоти за около 650 000 долара.

Почти истински свят

В Decentraland потребителите могат да си създадат аватар и да си взаимодействат с останалите, които населяват виртуалния свят. Имитирайки истинския живот, те ходят на концерти, събития и изложби, строят къщи, градят отношения и общности. Също като в реалността, миналата седмица там имаше дори Прайд. 

Като част от неотдавнашната продажба на NFT на Sotheby's, аукционната къща също отвори виртуална реплика на своята лондонска сграда в рамките на Decentraland. Заемаща отлично място в арт района на „Волтер“, сградата представлява копие на емблематичните галерии на „Ню Бонд Стрийт“ в британската столица. Там тя изложи произведенията си в NFT и бързо привлече над 3000 виртуални посетители.

Подкрепи Economic.bg