Създателят на WWW продава на търг оригиналния сорс код на интернет

Той ще бъде пуснат на аукцион под формата на NFT, а средствата ще отидат за благотворителност

Създателят на WWW продава на търг оригиналния сорс код на интернет

Снимка: БТА

1396 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Оригиналният изходен код (source code) за World Wide Web, написан от изобретателя на интернет сър Тим Бърнърс-Лий, ще бъде продаден на търг в Sotheby’s. Той ще бъде пуснат под формата на „незаменяем токен“ (NFT), а офертите започват от едва 1000 долара, предава Reuters.

Лондончанинът Тим Бърнърс-Лий, известен още като бащата на интернет, създаде WWW през 1989 г., революционизирайки споделянето и генерирането на информация. Изобретението му е считано за едно от най-значимите, откакто печатната машина се появява в Европа през 15 век. 

Сега интернет пионерът пуска на търг почти 10 000 реда код (включително HTML, HTTP и URI), оригинални обяснителни уеб страници, визуализация на кода, писмо с обяснения и poster код, написан на Python. 

Решението да продаде кода изглежда необичайно за Бърнърс-Лий, който отказа да патентова уеб технологията и отдавна е защитник на предоставянето на по-голям контрол на потребителите върху интернет. Кодът бе пуснат в публичното пространство преди десетилетия.

Идеята е обаче средствата да отидат за благотворителност, като очакванията са цената да надхвърли многократно стартовата. Аукционът ще започне на 23 юни в 14.00 ч.

Какво е NFT?

Както стана ясно, кодът ще бъде продаден под формата на NFT – любопитният и набиращ все по-голяма популярност феномен в света на криптовалутите. В превод абревиатурата идва от Non-Fungible Token, или непроменяема монета. В същината си обаче се свързва с идеята за цифров сертификат за автентичност.

Тези токени трансформират дигиталните творби на изкуството и други колекционерски артикули в единствени по рода си активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата. В NFT може да се превърне всяка форма на дигитално изкуство – от музика и картини до текстове и журналистически рубрики в медийно издание.

Напоследък технологията се използва за различни видове продажби. През март например Christie’s изтъргува първото електронно произведение на изкуството – колаж от изображения на американския дигитален артист Beeple. Цената достигна 69.3 млн. долара, което още повече привлече вниманието към NFT. Статистика на NonFungible за първите три месеца на 2021 г. показва, че NFT продажбите са скочили над 20 пъти спрямо предходното тримесечие, достигайки 2 млрд. долара.

Защо NFT? Е, естествено е да се направи, когато сте компютърен учен и когато пишете код и сте от много години (в бранша)“, коментира избора си Бърнърс-Лий. Според него да постави дигитално автографа си върху напълно цифров артефакт е най-правилното нещо.

Подкрепи Economic.bg