Производствената инфлация в САЩ расте с невиждан темп

Най-много поскъпват храните, горивата и металите, движени от голямото търсене и проблемите с веригите на доставки

Производствената инфлация в САЩ расте с невиждан темп

Снимка: Pixabay

2552 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Ключов индикатор за инфлацията в САЩ дава предупредителен знак през май – цените на производителите скочиха рекордно много, съобщава CNN. Икономиката на страната се отваря напълно и нарастващото търсене, заедно с проблемите по веригата на доставки и недостига на материали, тласкат цените все по-високо. Но това не е тенденция само през май, а от началото на годината. И обхваща не само САЩ, но е глобален тренд.

Между май 2020 г. и сега производствените цени са се увеличили с 6.6% - най-големият скок, регистриран откакто Статистическото бюро започна да събира тези данни през ноември 2010 г.

Като се изключат по-променливите цени на храните, енергията и търговските услуги, производствената инфлация расте с 5.3% през 12-те месеца, приключващи през май. Това е и най-големият скок, въпреки че тази поредица от данни започна да се събира едва през август 2014 г.

На месечна база през май цените са нараснали с 0.8% – с малко по-бързи темпове от април.

Индексът на цените на производител е друга мярка за инфлацията, която разглежда средната промяна в цените, които американските производители получават за своите стоки и услуги.

Цените на цветните метали, като алуминия, регистрираха най-голямото си поскъпване, докато маржовете на търговците на автомобили допринесоха за най-големия скок при услугите.

Съединените щати не са единствената държава с този проблем. Миналата седмица Китай отчете най-високото ниво на инфлация при производителите от близо 13 години.

Подкрепи Economic.bg