Влакче на ужасите на финансовите пазари след Брекзит

Лирата може да се обезцени до паритет с долара, най-големият губещ засега са британските банки

Влакче на ужасите на финансовите пазари след Брекзит

Говори ли ви нещо терминът „отскок на мъртвата котка“? На участниците на финансовите пазари, които го използват, говори много. Това представлява такова ценово движение, при което след огромен ценови срив следва краткосрочно възстановяване преди началото на нова обезценка.

През последните два дни точно такъв сценарий, според моето лично мнение, се  развива на финансовите пазари. След лудницата от последната седмица финансовите пазари изглеждат уморени и някои търговци предпочетоха да се възползват от огромните разпродажби и да инкасират печалби. За учудване на мнозина, даже и британската лира успя частично да възстанови стойността си след погромите от миналата седмица. Отново обаче искам да подчертая, че това е краткосрочно възстановяване.

Все повече анализатори считат, че още през следващата година стойността на лирата може да се обезцени до паритет спрямо американския долар. Да, към настоящия момент това изглежда доста абсурдно, но тепърва ще се калкулират загубите за Великобритания след Брекзита. 

Ситигруп направиха твърде интересен коментар по отношение на „как да бъде изтъргуван резултата от референдума в Англия“.  Отговорът им беше твърде кратък: „И ние не знаем!“.  Несигурността на финансовите пазари заприлича на движение на влакче на ужасите.  Настроенията се сменяха и в двете посоки със скоростта на светлината.

В един момент търговците на финансови инструменти отново зачакаха поведението на централните банкери. Традиционно от Централната банка на Япония направиха вербални интервенции, което леко охлади страстите по изкупуване на йени. Шефът на централната банка на Англия Марк Карни каза, че банката е подготвена  да подаде ликвидност на банковия сектор в случай на нужда, но засега това не е необходимо.

Големият губещ в цялата ситуация се оказаха английските банки. Те загубиха средно между 28-33 процента от стойността на акциите си още в първия ден след Брекзита. Това е повече отколкото по времето на финансовата криза от 2009 година.  Няма никакво съмнение, че качеството  на кредитните им портфейли ще се влошава. Нещо повече,  твърде вероятно е да им се наложи да увеличават капитала си. Въпросът е кой инвеститор ще поеме риска да инвестира в сектор с влошаващо се качество.  Да не забравяме, че  имотният пазар в Англия през последните няколко години балонизира. Сценарий от „ирландски тип“ за банковия сектор е вероятен, но не трябва да се пропуска факта, че Ирландия бе член на еврозоната по време на кризата и това я спаси от опустошителни последствия.

Негативният сценарий за финансовите пазари е в ход. Въпросът е каква ще е амплитудата му и колко щети ще нанесе. Както каза Ангела Меркел: „Сценарий за връщане на Великобритания няма“.

Коментари: 0