Volvo стартира производството на XC40

Повече от 13 000 души вече са направили поръчка и очакват доставка в началото на 2018 г.

Volvo стартира производството на XC40

Снимка: Volvo

Volvo Cars започна производството на първия компактен SUV XC40 в белгийския град Гент. Шведската компания вече има над 13 000 поръчки от модела, който се очаква в началото на следващата година. 

С новия SUV компанията навлиза в най-бързо развиващия се сегмент в автомобилната индустрия, като си проправя път за бъдещ ръст на продажбите и приходите. ХС40 идва да допълни SUV гамата на Volvo, нареждайки се до по-големите си „братя“ ХС60 и ХС90.

Новото Volvo XC40 е първият модел, построен на изцяло новата платформа на Volvo за компактни автомобили - Compact Modular Architecture (CMA), която ще бъде в основата на всички бъдещи модели от серията 40 на Volvo. Подготовката за производството на Volvo XC40 и значителните инвестиции превърнаха завода в Гент в световен център за автомобили, базирани на СМА.

Общо 363 изцяло нови робота са внедрени в завода, като един от тях е получил красноречивото име „Звярът“. Огромната машина, уникална за производствената система на Volvo, повдига автомобилните части до конвейрната лента близо до тавана.

Гент е един от двата завода на Volvo в Европа, който произвежда автомобили на шведската компания от 1965 г. Доскоро в Гент се произвеждаше най-продаваният Volvo SUV – първото поколение ХС60. В Гент се произвеждат още компактният хечбек V40, заедно с версията V40 Cross Country, както и S60 и V60. Другият европейски завод на Volvo  се намира в Торсланда, в родината на компанията – Швеция. Volvo управлява още две производствени бази в Китай, а заводът в американския щат Южна Каролина е в процес на изграждане и се очаква да отвори врати през втората половина на 2018 г.

Коментари: 0