Всички имат мобилни телефони – какво следва от това за индустрията

Всички имат мобилни телефони – какво следва от това за индустрията

Снимка: Pixabay

1480 ~ 2 мин. четене
След десетилетие на бурен растеж мобилният пазар логично започна да се забавя. За това се говори от известно време, но първите данни, подсказващи за такъв тренд се появиха миналата година. 

Тогава общият брой на свързаните устройства в САЩ например отбеляза повишение от едва 1% (до общо 400.2 млн. броя), което е най-слабият темп на нарастване досега. Приходите от безжични услуги пък са се свили с 5% до 179 млрд. долара и това е втората поредна година на спад. 

Това сочат актуалните данни на индустриалната търговска група CTIA за САЩ, посочва Fortune във вторник. 

Според статистиката в Съединените щати всеки мъж, жена и дете в страната средно се падат по 1.2 устройства. В тази връзка Wall Street изразява нескрити притеснения относно перспективите пред отрасъла, в който Verizon успя да запази 4% ръст в индекса S&P 500, докато акциите на втория играч AT&T се понижиха с 13%. 

Въпреки всичко индустрията гледа напред към задаващата се нова технологична вълна, а именно навлизането на безжични мрежи от следващо 5G поколение. И напълно логично, предвид факта, че макар и броят на новите устройства очевидно да намалява, използването на данни продължава да расте. 

Това е причината мобилните оператори да концентрират усилията си в изграждането на 5G мрежи, които позволяват по-бърз и качествен пренос на данни. Очаква се, че започвайки да ги предлагат на своите клиенти, ще си осигурят допълнителни приходи от новите услуги за „умни“ устройства. 

В стремежа си да реализира икономически потенциал навреме индустрията настоява регулаторите да освободят повече честоти, за да могат да ги заемат те и да изградят върху тях своите 5G мобилни мрежи. 

Тазгодишният доклад на CTIA показва, че безжичните технологии са на прага на транформация към утрешните 5G и Интернет на нещата (IoT), обяснява президентът на компанията Мередит Бейкър. Според нея нарастващото използване на данни подчертава необходимостта от постоянни усилия за модернизиране на инфраструктурните правила и създаването на мрежи от ново поколение. 
Подкрепи Economic.bg