Всички неизбрани компании обжалват избора за концесионер на Летище София

Според Росен Желязков офертите и на петимата кандидати са били много силни

Всички неизбрани компании обжалват избора за концесионер на Летище София
2237 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
И останалите двама кандидати за концесионер на Летище София са подали жалби пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно избора на консорциума „СофКънект“ за оператор на столичното летище. В понеделник, когато изтича крайният срок за подаване на жалби, молби за образуване на производство в КЗК са внески „Фрапорт България“ и консорциумът „ССБ София Еърпорт“. 

В петък решението обжалваха „Маг Оувърсийз Инвестмънт“ ЛТД и Консорциум „Еърпортс де пари“ ЕС.ЕЙ. Така всички неизбрани кандидати обжалват процедурата и не са съгласни с избора на ресорната комисия на Министерството на транспорта. 

Преди 10 дни транспортният министър Росен Желязков обяви за победител в търга консорциум „СофКънект“, в който влизат операторът на летището в Мюнхен и парижкият фонд Meridiam.Фондът инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. За строителството на новия терминал компанията ще си партнира с немската Strabag, която участваше в строителството на втория терминал на Летище София и имаше проблеми при въвеждането му в експлоатация. Не е ясно какво е разпределението на дяловете между компаниите.

Припомняме, че в офертата на "СофКънект"влиза годишно концесионно възнаграждение от 24.5 млн. евро и капиталови инвестиции в размер на 608 млн. евро. Консорциумът обуславя четири фази на техническо развитие на аеропорта. В предложението на оператора на летището в Мюнхен влиза изграждането на трети терминал на 800 метра от метростанцията с 11 местостоянки, и преструктурирането на Терминал 1 в карго терминал. Пътниците ще изминават разстоянието между летището и самолета пеша, каквито са и предпочитанията на нискотарифните компании. Освен това в офертата влиза обозначаване на коридори за пристигащи и заминаващи на Терминал 2, паркинг за автомобили с 2000 места. От консорциума прогнозират и 19 млн. пътници годишно до края на концесията.
Подкрепи Economic.bg