Японците ще почиват 10 дни заради встъпването на новия император

Но бизнесът е притеснен от дългата почивка

Японците ще почиват 10 дни заради встъпването на новия император

Снимка: БТА

2075 ~ 2 мин. четене
В края на април Япония дава на всички работещи и граждани десетдневна ваканция, за да отпразнува коронацията на новия император. Но изненадващо голям брой хора не са доволни от допълнителната ваканция.

Японският кабинет миналия ноември одобри законопроект за обявяване на национални празници на 30 април, 1 май и 2 май, за да отпразнува възкачването на трона на император Нарухито на 1 май. 
Бащата на Нарухито, император Акихито, ще абдикира на 30 април.

Страната вече има три почивни дни - 29 април и 3 май - 6 май - известни като "Златна седмица" - като официални национални празници. Заедно това прави 10 последователни дни почивка.

И докато някои граждани се радват на извънредно дългия празник, като резервират ваканции в чужбина, много други се оплакват от липсата на услуги за гледане на деца и липса на занимания пред дългата почивка.

Туристическите агенции отбелязват значително увеличение на търсенето на техните услуги, съобщи The Japan Times през януари. Броят на резервациите за пътувания в чужбина е три пъти по-голям, с голям интерес към луксозните круизи.

Но не всички са доволни от допълнителната почивка. Според проучване на японския вестник Asahi Shimbun, цитирано от AFP, 45% от респондентите са казали, че са се почувствали нещастни заради дългия отпуск, а само 35% са казали, че са се почувствали щастливи.

Работниците, които са на дневна или почасова надница, ще получат по-малко доходи.

Инвеститорите също се притесняват, че 10-дневното затваряне на пазара може да провали местната валута и фондовия пазар. Големите финансови центрове рядко затварят за толкова дълго време.

Японският финансов регулатор, Агенцията за финансови услуги, призова всички фирми в страната да предупреждават клиентите за възможността от сътресения на световния пазар и да се уверят, че техните системи могат да се справят с повишената активност преди и след празника, съобщи Ройтерс през януари.

Валутните търговци се притесняват, че неспособността им да влязат в офиса, за да използват вътрешни терминали, биха могли да нарушат работата им, а управителите на фондове твърдят, че вероятно ще направят позициите си неутрални до края на април, за да избегнат уязвимостта на пазарните колебания.
Коментари: 0