„Български пощи“ ще получават предварително парите си за финансово неизгодни услуги

До сега дружеството ги получаваше две години след направените разходи

„Български пощи“ ще получават предварително парите си за финансово неизгодни услуги
„Български пощи“ ЕАД ще получават авансово компенсацията за изпълнение на финансово неизгодни дейности от „Задължителния пакет“ - т.нар. Универсална пощенска услуга, а не както досега - две години след като дружеството е направило разходите, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е една от основните промени в Закона за пощенските услуги, които бяха одобрени днес от правителството. 

Компенсацията е в съответствие с условията за съвместимост на държавната помощ с европейската правна рамка за държавните помощи за услуги от общ икономически интерес. Предвижда се промяната на модела на компенсиране да влезе в сила от началото на 2020 г.

Новата правна уредба осигурява на изпълнението на Регламент (ЕС) 2018/644 на Европейския парламент и на Съвета относно услугите за трансгранична доставка на колетни пратки на национално ниво.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги предвижда и допълнителни правила за защита на потребителите чрез бързо и ефективно разрешаване на проблеми при предявени рекламации. 
Коментари: 0