VTB Capital е сред кандидатите за Летище София

Компанията ще участва в консорциум с турската Limak Holding и швейцарската Flughafen Zuerich

VTB Capital е сред кандидатите за Летище София

Руската ВТБ Капитал (VTB Capital) е сред кандидатите за концесията на Летище София. Компанията участва в консорциум с турската Limak Holding и швейцарската Flughafen Zuerich (Летище Цюрих), съобщава Ройтерс, като цитира източник, близък до сделката.

През септември България удължи срока за подаване на оферти за 35-годишна концесия на летището поради завишения интерес, припомня агенцията. Срокът е до 18 ноември 2016 г.

Българското правителство очаква търгът за управлението на най-голямото летище да донесе 1,2 млрд. лева приходи (689 млн. долара), допълва агенцията.

По-рано бе съобщено, че Летище Цюрих е сред кандидатите за родния аеропорт. Сред другите кандидати, проявили интерес към процедурата, са и летищата на Манчестър и Лион.

Руската ВТБ Капитал оперира у нас от 2012 г., като една от най-големите й инвестиции бе в БТК (Виваком), която наскоро бе продадена.

Турската Limak Holding е един от големите конгломерати в страната с дейности в строителството, енергетиката, циментовата индустрия и туризма. През 2013 г. компанията спечели в джойнт-венчър търга за построяването на трето летище в Истанбул. От 2007 г. пък, отново в джойнт-венчър, има 20-годишна концесия за управлението на едно от двете истанбулски летища - Sabiha Gökçen International Airport. От 2007 г., заедно с френската Aéroport de Lyon, печели търга за оператор на Международно летище Прищина в Косово.

Летище Цюрих е най-голямото в Швейцария. За първото полугодие на 2016 г. компанията отчита печалба от 103 млн. шв. франка. За 2015 г. през летището са преминали над 26 млн. пътници.

Коментари: 0