Втори съдия блокира антимюсюлмански указ на Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп обвини хавайски магистрат, че така прави САЩ да изглеждат слаби

Втори съдия блокира антимюсюлмански указ на Доналд Тръмп
Още един федерален съдия се опълчи на американския президент Доналд Тръмп, отменяйки негова заповед срещу влизането на мюсюлмани в САЩ. Съдия Дерик Уотсън от Хаваите анулира решение на президента, с което щеше да забрани на граждани на 6 мюсюлмански държави от Близкия изток и Африка да влизат на територията на САЩ.

В решението на съдията се посочва, че в заповедта не се споменава исляма като причина за ограничаването на достъпа от тези държави, но , "един логично разсъждаващ и обективен наблюдател би заключил, че тя е издадена с цел да постави в неизгодно положение именно определена религия".

От Министерството на правосъдието заяви коментираха, че "категорично не сме съгласни" с решението на съда и поставя под въпрос правомощията на съдията на Хаваите да се произнася по властта на президента, определена от Конституцията.

Тръмп от своя страна се нахвърли вербално върху съдията, обвинявайки го, че "ни кара да изглеждаме слаби, а ние вече не сме такива". "Нали не мислите, че съдията го е сторил по политически причини", саркастично попита Тръмп адиторията на митинг в Нешвил, щата Тенеси. Множеството освирка съдия Уотсън, а обещанието на президента да обжалва и тази присъда сочат към продължителна битка чак до Върховния съд във Вашингтон.

Решението на Уотсън само временно спира действието на президентската заповед - докато не му бъдат представени по-убедителни аргументи. Той насрочи и скорошно заседание по този повод, за да се реши съдбата на заповедта, засягаща граждани на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен.
Коментари: 0