Westinghouse предлага алтернативно гориво за старите руски реактори

Докладът на ЕС потвърждава, че атомните електроцентрали в Европа вече не трябва да бъдат 100% зависими от руското гориво

Westinghouse предлага алтернативно гориво за старите руски реактори
3230 ~ 3 мин. четене
Американската енергийна компания Westinghouse Electric Company, в консорциум с още 8 европейски партньори, е завършила успешно проекта за диверсификация на доставките на ядрено гориво за реакторите в ЕС, които разчитат само на ядрено гориво от Русия. Финансираният от ЕС проект целеше лицензирането на доставчици на алтернативно ядрено гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР-440), опериращи в ЕС.

В официалното съобщение на Westinghouse, преведено и изпратено до българските медии, се посочва, че четири държави от ЕС, включително България с АЕЦ „Козлодуй“, експлоатират ядрени реактора с такъв дизайн, които към момента са изцяло зависими от доставките на руски производители на ядрено гориво.

В АЕЦ "Козлодуй" обаче в момента работят само два енергоблока (V и VI), използващи по-новите реактори - ВВЕР-1000. Технологията ВВЕР-440 се използваше при I, II, III и IV енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", но те бяха спрени поетапно между 2002 и 2006 г. Т.е. разработеното алтернативно гориво не може да се използва от българската атомна електроцентрала.

В пет държави членки - България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия, работят реактори с технологиите ВВЕР-440 и ВВЕР-1000. Те са изцяло зависими от Русия за доставка на ядрено гориво. В някои от тези държави реакторите осигуряват до 52% от електроснабдяването.

Консорциумът е разработил концептуално производство на алтернативно ядрено гориво. В рамките на проекта групата е определила и как да се възстанови веригата за производство и доставка, за да се създадат и доставят горивните системи за ядрените реактори, проектирани с руска технология – ВВЕР-440.

В проекта е бил използван експлоатационният опит на Westinghouse и ENUSA за атомната електроцентрала „Ловиза“ във Финландия. В периода между 2001 и 2007 г. Westinghouse, заедно с ENUSA, е доставяла ВВЕР-440 гориво от завода си в Престън, Великобритания, за АЕЦ „Ловиза” в количества, гарантиращи едногодишен цикъл за презареждане на реактора. Освен производството на ядрено гориво, консорциумът е подсигурил свързаните с него методи да могат да се прилагат за лицензиране и използване на новия тип ядрено гориво.

„Този проект ни подготви много добре за производството и доставката на гориво за реакторите ВВЕР-440, предназначени за европейските комунални услуги и по този начин създаде адекватна алтернатива на днешния единствен източник на гориво“, каза Азиз Даг, вицепрезидент и изпълнителен директор на Westinghouse, Северна Европа. „Много от страните от Източна Европа разчитат основно на ядрената енергетика и затова засилването на енергийната им сигурност е стратегически много важно“, допълни още той.

От септември 2015 г. Westinghouse е координатор на проекта, познат като ESSANUF (Европейски доставки на безопасно ядрено гориво). Неговата цел е лицензирането на доставчици на алтернативно ядрено гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в ЕС. Партньорите в консорциума, изпълняващ проекта, са VUJE, ÚJV Řež, Технологичен университет Лапеенранта (LUT), Национална ядрена лаборатория (NNL), NucleoCon, Национален научен център „Харков“ към Института по физика и технологии (NSC KIPT), Съвместният изследователски център на Европейската комисия в Карлсруе (JRC-Карлсруе) и Enusa Industrias Avanzadas (ENUSA).

Европейското финансиране на ESSANUF се осигурява по „Евратом“ - програма за научни изследвания и обучение на ЕС (2014-2018г.), която е част от „Хоризонт 2020“ (H2020) - програма за научни изследвания и иновации към ЕС (Споразумение за безвъзмездна помощ 671546).

*Статията е редактирана в 19.00 ч., 15 март, след постъпване на уточняваща информация от Westinghouse.
Подкрепи Economic.bg