Япония мисли да спре държавното партньорство с Huawei и ZTE

Страната иска да повиши защитата срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки

Япония мисли да спре държавното партньорство с Huawei и ZTE
Япония обмисля да забрани държавни сделки за устройства и оборудване с китайските технологични компании Huawei и ZTE. Целта е да се повиши защитата срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предава Reuters, като се позовава на свои източници.

Huawei доставя мрежово оборудване на частните японски телекоми NTT Docomo и KDDI Corp, а SoftBank има дълготрайни отношения с Huawei, която през 2011 г. стана първата китайска фирма, присъединила се към японското консервативно бизнес лоби Keidanren и си партнира с него в областта на 5G проучванията.

Японският вестник Yomiuri, който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник. Правителството не планира конкретно да назове Huawei и ZTE в преразглеждането, но ще въведе мерки за укрепване на сигурността, които се отнасят за компаниите, твърдят двама източника.

Говорителят на правителството Йошихиде Суга отказва да коментира темата, но отбелязва, че страната работи в тясна връзка със Съединените щати в широк кръг от области, включително киберсигурността.

Американските разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а Huawei отрича обвиненията.
Коментари: 0