Юанът реализира най-голямата си загуба от 1994 г. до сега

Еврото достигна 10-дневен връх

Юанът реализира най-голямата си загуба от 1994 г. до сега
276 ~ 2 мин. четене

Юанът реализира най-голямата си загуба от 1994 г. до сега

Юанът реализира най-голямата си еднодневна загуба за последните две десетилетия във вторник, достигайки 3- годишно дъно, след като Китайската централна банка изненада пазарите, девалвирайки го с почти 2%.

Банката описа движението като „еднократно обезценяване”, като го обяви за реформа на свободния пазар, след серията от слаби данни за Китай. След като износът през юли спадна с над 8%, множество икономисти заявиха, че целта на банката е да повиши конкурентоспособността на втората най- голяма икономика в света.

Във вторник средната стойност на юана се понижи от 6.1162 до 6.2298 долара. Централната банка заяви, че ще базира цената на валутата върху котировките на маркетмейкърите и затварянето от предишния ден.

Спот юанът изгуби около 2%, достигайки 6.3391, което е най- ниската му стойност от септември 2012 и най- големият еднодневен спад от 1994 до сега.

Китайската валута увеличи загубите си на офшорния пазар, достигайки 3- и половина годишно дъно на 6.4212. Търговци коментираха, че това най- вероятно ще доведе до по- големи загуби за валутата и извън офшорните зони.

Еврото достигна 10-дневен връх спрямо долара на 1.1089, преди да се отдръпне леко. Някои анализатори изразиха мнението, че силата на долара спрямо юана и новозеландския и австралийския долари, на фона на хода на Китайската централна банка, може да повлияе върху решението на Фед относно темпът на повишаване на лихвения процент.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,09% до 97.244. Еврото поскъпна с 0,21% до 1.1040 долара. Щатската валута спечели 0,37% спрямо японската йена до 125.17.

Златото достигна 3-седмичен връх

Златото поскъпна до 3-седмичен връх във вторник, след като инвеститорите оцениха влиянието на хода на Китайската централна банка за обезценяване на юана, целящ да стимулира забавящата се икономика на страната.

Пекин позволи на юана да падне до най- ниската си стойност за последните три години след серията лоши данни за икономиката.

Решението предизвика рязка, но краткотрайна, разпродажба на злато до дъно за сесията на 1 093.25 долара за тройунция.

Впоследствие спот златото се възстанови до 3-седмичен връх на 1 119, като накрая приключи сесията с печалба от 0,4% на 1 109.46 долара за тройунция. Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 0,3% до 1 107.70 долара за тройунция.

Икономисти и наблюдатели на Фед заявиха, че е малко вероятно обезценяването на китайската валута да отклони Фед от намерението да затегне паричната политика.

Инвеститорите намалиха експозицията си в нелихвоносния актив и увеличиха залозите в полза на долара поради очакването, че тази година Фед ще повиши лихвения процент за пръв път от 2006 до сега.

В средно-до дългосрочен план очакванията на анализаторите са, че обезценяването на юана няма да подсили цената на златото, тъй като това ще трябва да бъде последвано от по- широк кръг от девалвации в световен мащаб.

Спот платината изгуби 0,2% до 982.25 долара за тройунция, паладият поевтиня с 1,5% до 598.50 долара за тройунция, а среброто поскъпна с 0,7% до 15.30 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg