Юнкер: В ЕК работех по 18 часа, а в Съвета щях да съм на непълно работно време

Жена ми ме посъветва да не целувам Доналд Тръмп, но накрая той ме целуна, припомня си председателят на ЕК

Юнкер: В ЕК работех по 18 часа, а в Съвета щях да съм на непълно работно време

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за пръв път призна, че е предпочитал да оглави Европейския съвет, а не Комисията. Причината е, че в ЕК му се налагало да работи по 18 часа на ден, докато работата на председателя на Съвета е на непълно работно време.

„Председателят на Комисията не е този, който взима крайните решения, това е Съветът на министрите, това е Европейският съвет. По-лесно е да имаш работа на непълно, отколкото на пълно работно време. Председател на Комисията? Това са 18 часа на ден. Председател на Европейския съвет? По-малко”, заяви Юнкер.

Като най-голямата си сила той определя способността си да води преговори. Въпреки това признава, че за запазването на добрите отношения между правителствата на страните членки му се е налагало да казва „Не”, както и че по време на председателстването си на ЕК се е постарал да не бъде възприеман като дългата ръка на Европейската народна партия (ЕНП).

„Никой не ме е молил да остана втори мандат начело на ЕК. Председателят на комисията става роб на държавите. Не искам да бъда секретарката на ЕС. Председателят трябва да бъде независим, а не на разположение на правителствата. Отказах се открито преди три години от втори мандат, за да не ми бъде оказван голям натиск, макар че все пак имаше опити”, каза още Юнкер.

Той съобщи, че е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари преди пет години, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябвало да бъдат „повече от 17 и по-малко от 20”. Отбеляза, че това решение е в ръцете на Европейския съвет.

Юнкер отново настоя правителствата да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначаването на новата Европейска комисия. По неговите думи заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би следвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия. Изрази очакването германският канцлер Ангела Меркел да удържи на думата си и да не заеме пост в ЕС.

За Доналд Тръмп коментира, че имат добри лични отношения и изрази недоволство от някои европейци, че постоянно критикуват американския президент. „Той заслужава уважение, защото е президент на САЩ. И не трябва да съпровождаме делата му с гадни коментари от европейска страна”, смята Юнкер.

Посочи, че е развил добри отношения с американския лидер, говорейки с него без заобикалки. „Трябва веднага да започнете по същество. Никакви поеми. Никакво описание на пейзажа, макар понякога в отношенията със САЩ да трябва да опишете европейския пейзаж, защото този пейзаж не е много познат за нашите американски приятели”, обясни председателят на ЕК.

Юнкер разказа, че когато миналата година се подготвял да се срещне с Тръмп във Вашингтон, съпругата му го посъветвала: „Не целувай Доналд Тръмп”. В крайна сметка имаше целувка, но по думите на Юнкер Тръмп е бил този, който го е целунал.
Коментари: 0