За германците Тръмп е по-голям проблем от Северна Корея и Русия

Единствено бежанската криза е смятана за по-голямо предизвикателство пред външната политика на Германия

За германците Тръмп е по-голям проблем от Северна Корея и Русия
Германците гледат на президента на САЩ Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за външната политика на Германия, отколкото авторитарните лидери в Северна Корея, Русия или Турция. Това показва проучване на Фондация „Кьорбер“, цитирано от Reuters. Все пак на първо място в списъка с най-големи проблеми пред германската външна политика се нареждат бежанците, които плашат 26% от анкетираните.

Отношенията с Тръмп и САЩ се нареждат на второ място, като 19% ги описва като голямо предизвикателство, следвани от Турция със 17%, Северна Корея с 10% и Русия с 8%.

След влизането си в Белия дом през януари Тръмп оттегли САЩ от Парижкия договор за климата, отказа да потвърди международно споразумение за ядрената програма на Иран и критикува търговския излишък с Германия, както и приноса на най-голямата европейска икономика към НАТО.

Действията на Тръмп подтикнаха обикновено предпазливия германски канцлер Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин може би няма да може да разчита на Съединените щати в бъдеще. Тя също призова Европа да вземе съдбата си в свои ръце.

В проучването, проведено сред 1005 пълнолетни германци през октомври, 56% от германците описват връзката със САЩ като лоша или много лоша.

Въпреки обещанието на Меркел, проучването показа дълбок скептицизъм сред населението, че Германия поема по-активна роля в международните кризи, като 52% от анкетираните твърдят, че страната трябва да продължи своята следвоенна политика на сдържаност.
Коментари: 0