Заев подава оставка при провал на референдума за името

Македонският премиер обаче отбеляза, че е сигурен в успеха на допитването

Заев подава оставка при провал на референдума за името

Снимка: БТА

Македонският премиер Зоран Заев е сигурен, че референдумът в страната му относно споразумението с Гърция Македония да се прекръсти на „Северна Македония” ще успее. Ако допитването обаче се провали, той ще подаде оставка. Това каза самият Заев в интервю пред местната телевизия 1tv.

„Ще напусна, ако референдумът в Македония не успее, но съм много сигурен, че ще успее. Очаквам огромна подкрепа от гражданите и сериозни проценти в полза на споразумението – от 77 до 85%, според процента на гражданите, заявили, че подкрепят влизане в Европейския съюз и НАТО”, каза Заев.

Според него македонците няма какво да избират, защото Македония няма алтернатива, а само трябва да потвърдят, че искат страната им да бъде член на ЕС и НАТО. „Убеден съм, че гражданите ще вземат решение в подкрепа на европейското бъдеще за себе си и за следващите поколения”, каза още македонският премиер.

Заев добави, че управляваща коалиция все още не е разгледала формулировката на въпроса, който ще се зададе на референдума, но обясни, че ще е свързан с решението за името и ЕС и НАТО.
Коментари: 0