Започна кандидатстването по програма „Патронажна грижа +“

По нея ще могат да кандидатстват всички общини в страната, а бюджетът на процедурата е 85 млн. лв.

Започна кандидатстването по програма „Патронажна грижа +“

Снимка: Красимир Свраков

716 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От днес започва кандидатстването по мярка „Патронажа грижа+“ на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, информират от Министерството на труда и социална политика. Всички общини в страната могат да подават документи до 31 май 2021 г. Кандидатурите ще се оценяват веднага след подаването им, за да не се получава прекъсване или забавяне при предоставянето на услугата, поясняват от ведомството.

Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., а патронажна грижа ще се предоставя до 30 юни 2023 г. В момента от нея се възползват около 43 000 души в страната. Всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с прогнозния брой нуждаещи се.

„С „Патронажна грижа +“ се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги“, заявяват от министерството.

По новата процедурата се създават възможности за адаптиране на социалните услуги с цел превенция от заразяване с коронавирус, добавят от МТСП.

„Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите на услугите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения и изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд и др.“, поясняват от социалното министерство.

Подкрепи Economic.bg