Започна работа Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Тя ще отдели 50 млн. долара за слабо развитите страни участнички

Започна работа Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции
268 ~ 1 мин. четене
Китайският президент Си Цзинпин официално даде днес старта на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Тържествената церемония се състоя в Пекин в присъствието на делегати на 57-те страни участнички в банката, съобщи БГНЕС. 

Си обяви, че китайските власти възнамеряват да отделят 50 милиона долара за създаване на специален фонд за подпомагане на по-малко развитите страни-участнички в банката при разработването на инфраструктурни проекти. 

Ръководител на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции ще е бившият заместник-министър на финансите на Китай Цзин Лицюн. 

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции бе създадена по инициатива на Китай. Основната й мисия е преодоляването на инфраструктурните ограничения в икономическото развитие на страните от азиатския регион. В сферата на дейност на банката влизат широк спектър финансови услуги: кредитиране, участие в капитала, предоставяне на гаранции, техническа помощ и т.н. 

Уставният капитал на банката е 100 милиарда долара. Делът на азиатските държави в този капитал е 75%, а на участниците от други региони – 25% . 

Най-голям притежател на акции на банката са Китай и Индия, които получават съответно 26,06% и 7,5% гласове, следвани от Русия с 5,92% гласове.
Подкрепи Economic.bg