Заработи най-голямата вятърна централа в Африка

Проектът се състои от 365 турбини, всяка с капацитет от 850 киловата

Заработи най-голямата вятърна централа в Африка

Снимка: Lake Turkana Wind Power

Най-големият вятърен парк в Африка, проектът за вятърна енергия на езерото Туркана (Lake Turkana Wind Power), вече заработи официално.  Съоръжението с инсталирана мощност от 310 мегавата (MW) беше открито от президента на Кения Ухуро Кенията.

„За нас е удоволствие да отбележим, че Кения без съмнение ще бъде световен лидер в областта на енергията от възобновяеми източници”, каза той в реч, изнесена на старта на проекта. "Това не само ще гарантира, че живописната красота и уникалните екосистеми на нашата нация ще бъдат запазени и защитени както за настоящите, така и за бъдещите поколения, но също така ще гарантира, че ние ще станем енергийно независими и че енергийните ни доставки ще бъдат безопасни и предвидими", добави той.

Проектът се състои от 365 турбини, всяка с капацитет от 850 киловата. Намира се на 600 километра от Найроби, област Лоянгалани, окръг Марсабит. Строителството на съоръжението започна през октомври 2014 г. и започна пълна търговска дейност през март 2019 г.

Международната агенция за възобновяема енергия описва Африка като „богата на възобновяеми енергийни източници“, като вода, вятър и слънце.

Проектът Lake Turkana е една от няколкото широкомащабни схеми за възобновяема енергия, които са разработени на континента през последните години.

През декември 2018 г. беше обявено, че е направена първа копка на „първия проект за вятърна енергия в Западна Африка“, разположен в Сенегал.

Паркът „Eolien Taiba N'Diaye“ от 158,7 MW, или PETN, ще бъде завършен през 2020 г., според компанията за възобновяеми енергийни източници Lekela. Съоръжението с 46 турбини ще използва турбини от датската компания Vestas и ще генерира повече от 450 000 мегаватчаса енергия годишно, което ще увеличи производствения капацитет на Сенегал с около 15%, казват от 
Lekela.
Коментари: 0