Защо беларусите предпочитат България

Кризата в Украйна ги накара да загърбят някогашния си фаворит Крим

Защо беларусите предпочитат България

По данни на Националния статистически комитет на Беларус, през 2014 г. зад граница са пътували 660 652 беларуски граждани. Въпреки че официалната статистика не обхваща всички беларуси, които са почивали самостоятелно в чужбина, броят на пътуващите зад граница през последните 3 г.почти се е утроил.

Крим вече не е фаворит

Беларуските граждани обаче са променили рязко своите предпочитания. В миналото безусловен фаворит сред летните морски курорти беше полуостров Крим. Понастоящем беларуските граждани не проявяват особен интерес към кримското крайбрежие. Туроператорите отбелязват, че потенциалните клиенти явно отчитат напрегнатата обстановка в самия Крим и се страхуват от транзитното преминаване през Украйна, както и от допълнителните гранични контролни пунктове при влизане на полуострова. „В Крим може да се влезе и през територията на Руската федерация, но пътят се удължава значително, а оттам и разходите“, казва Денис Нестерук, който вече е изпробвал този маршрут. Освен това беларуските железници отмениха преките влакови връзки, а националната авиокомпания „Белавия“ отмени преките си полети до Симферопол.

Украинският фактор

Не се оправдават очакванията на туроператорите, че беларуските граждани ще се насочат към Сочи и други руски курорти през този летен сезон. Директорът на туристическата агенция „Юрс-Травел“ Иван Данилкевич казва, че тази година почти няма резервации за Сочи, където миналата година се проведоха зимните олимпийски игри. Същото се отнася и до предпочитаните преди време полети от украински летища. „Жителите на Брест например предпочитаха летищата на Киев и Лвов, а не минското летище – поради изгодните цени на полетите в Украйна“, казва той. Сега обаче търсенето е намаляло. „Много беларуси са разтревожени от военния конфликт на украинска територия и това се отразява на туристическия бранш“, казва Данилкевич.

Пътуванията до България са много търсени

В момента организаторите на чартърни полети до Черноморското крайбрежие на България и Турция отбелязват бум. Тази година туроператорите предлагат чартъри не само от летището в Минск, но и от всички областни центрове в Беларус. По думите на директора на бресткия филиал на „Белаеронавигация“ Михаил Скробко, летният сезон в местното летище е открит още на 26 май с първия чартърен полет до Анталия. Всички билети са били разпродадени много преди полета. Същата картина се наблюдава и при чартърните полети до Бургас. В момента беларуските туроператори проучват възможностите за чартърни полети от Брест до грузинския курорт Батуми. Първите чартърни полети по този маршрут обаче могат да бъдат осъществени едва през 2016 г.

Не са загубили популярност и пътуванията с автобус до България, въпреки че пътуването трае почти 2 денонощия. „Търсенето на пътувания до България е много голямо, защото там човек може да наеме жилище за 8 долара на ден, макар и подобни оферти да са редки“, заключава директорът на туристическата агенция „Крис“ Сергей Супрунович.

Коментари: 0